Radovi na izgradnji pruge za velike brzine ulaze u završnu fazu, pa će u okviru tih aktivnosti novoizgrađena postrojenja kontaktne mreže između Stare Pazove i Novog Sada je stavljena pod visoki napon.

Naime, na ovoj deonici brze pruge počinju pregledi kontaktne mreže, zbog čega će ona biti stavljena pod visoki napon, kako bi se obavila sva potrebna ispitivanja i testiranja novoizgrađenih postrojenja.

Novoizgrađena kontaktna mreža između Stare Pazove i Novog Sada je stavljena pod napon od 25 hiljada volti, koji je izuzetno je opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona u kontaktnoj mreži, nesreća može da se dogodi ukoliko osoba ne samo dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge, već i ako joj se približi na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo.

Strogo je zabranjeno bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge za velike brzine Stara Pazova – Novi Sad, nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote.


Tokom dosadašnjeg izvođenja radova na izgradnji pruge za velike brzine na ovoj deonici kontaktna mreža nije bila pod naponom. Zbog toga upozoravamo i apelujemo da se niko neovlašćeno ne kreće u zoni gradilišta pruge za velike brzine, jer na taj način direktno ugrožava svoj život.

Izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte najveći je i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Podsećamo da je poslednje šinsko polje na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova – Novi Sad ruska kompanija RŽD Internešnl položila 24. avgusta ove godine, na vijaduktu brze pruge u Čortanovcima. Na ovaj način obezbeđena je kontinuirana železnička veza do Beograd Centra. Procenat fizičke realizacije na izgradnji otvorene pruge za velike brzine između Stare Pazove i Novog Sada trenutno je oko 90 odsto.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: