KAD SE RUKE SLOŽE: Pincova bara dobar primer zajedničkog rada

Mnogi stariji stanovnici Inđije pamte Karlovu baru odnosno Pincovu baru kao mesto gde su prvi put naučili da plivaju i gde su provodili svoje najbezbrižnije dane.

Pincova bara je nastala davnih tridesetih godina kada je počela sa radom i prva ciglana u Inđiji,u vlasništvu dva brata Adolfa i Karla Pinca.

Nekoliko decenija kasnije Udruženje građana “Karlova bara” na čelu sa predsednikom udruženja Mišom Prebisalić odvažila se na veliki poduhvat, a to je da od nekolitivisanog prostora naprave zelenu oazu, namenjenu pecarošima, a najviše deci.

Prostor je tokom prošle i ove godine uređen, a posla još ima.Ove godine stigla je specijalna mašina amfibija kojom je potpuno očešćeno dno od trske i mulja.

Takođe, bara je poribljena sa 2 tone babuške, šarana i amura, uređen je prilaz a izneseno je neverovatnih 80 kamiona smeća. Ono što je udruženje takođe učinilo jeste pošumljavanje prostora oko bare, odnosno posađene su sadnice. U saradnji sa OŠ “Petar Kočić” napravili su učionicu na otvorenom, a škola je donirala tablu.

Iz Udruženja pozivaju i ostale škole da im se priključe.

Sve radove udruženje je sprovelo uz svesrdnu pomoć i podršlu lokalne samouprave, kako javnih preduzeća tako i privatnih.

Tako smo na ovom primeru videli kako kada se udruži cela društvena zajednica jedan projekat može da bude uspešan.

Bara se prostire na nešto više od jednog hektara a cela okolina zauzima skoro 4 hektara.

Pored jezerceta kod gradskog bazena, inđinčani imaju još jednu zelenu oazu nadomak Inđije. Cilj članova udruženja “Karlova bara” jeste povratak prirodi i podizanje ekološke svesti o značaju očuvanja životne sredine svih stanovnika inđijske opštine-pogotovo najmlađih.

 

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram