JARKOVCI Đaci u zamku grofa Pejačevića uče slova- do iduće godine

Godinama unazad se intenzivno govorilo i pisalo o čuvenom dvorcu grofa Pejačevića, koji je sagrađen u drugoj polovini 19. veka.

Poznato je i da ga je pomenuti grof izgubio na kocki ali i da je na insistiranje supruge, jer je zamak građen po želji grofove bolesne ćerke, Pejačević povratio zgradu, pa od tog doba ovo inđijsko naselje nosi naziv i „Moja volja“.

Još interesantnija činjenica jeste da ovde i danas đaci odeljenja OŠ „Dušan Jerković“ uče prva slova, a u objektu se nalaze prostorije dečijeg vrtića, mesne kancelarije i seoske ambulante.

Ovih dana iz opštine Inđija stigla je vest da bi đaci u Jarkovcima nakon dugog niza godina mogli da dobiju nove prostorije škole i vrtića. To je dogovoreno prilikom posete predsednika Opštine Inđija Vladimira Gaka ovom inđijskom selu.

Inače, ova zgrada u kojoj između ostalog borave i đaci je veoma stara, ne postoji tačan podatak kada je izgrađena, ali se zna da postoji više od 100 godina.

Iako u prilično lošem i ruiniranom stanju, podaci govore da je zgrada bila i u lošijem stanju, pa je početkom devedesetih godina urađena temeljna adaptacija objekta koja je obuhvatala sanaciju krova i unutrašnjih instalacija.

Ovaj objekat se takođe nalazi po zaštitom države, a kako tvrde nadležni u Inđiji u planu je adaptacija, kako bi bila pre svega bezbedna, i predstavljala atrakciju za posetioce.

O ZAMKU GROFA PEJAČEVIĆA

Do 1906. godine zamak grofa Pejačevića je bio upravna zgrada za grofove sluge i ljude koji su radili na njegovom imanju koje se prostiralo na celom potezu današnjih Jarkovaca.

Kasnije, između I i II svetskog rata ovde se nalazio internat za slepe devojke, upravo zbog lokalita i tišine.

Kažu da su devojke koje su ovde boravile imale staze kuda su šetale, pa im nije trebala pomoć jer se okolo nalazi šuma.

Nakon toga, pred II svetski rat, doktor Kostić, koji je bio pulmolog je želeo da otvori stacionar za lečenje plućnih bolesti, međutim rat ga je omeo u tome.

Foto: Zub vremena učinio svoje

Posle rata u ovoj zgradi otvorena prva škola. Dvorac, odnosno letnjikovac veleposedničke porodice Pejačević predstavlja spoj seoske i gradske arhitekture toga doba.

Ono što je manje poznato jeste da je u zamku godinama živela seoska učiteljica Milica sa porodicom, koja je ceo svoj radni vek posvetila deci. Kako je objekat tokom godina uzeo zub vremena, porodica je bila primorana da se iseli, ali su u prizmelju zamka i dalje ostali đaci koji pohađaju odeljenje OŠ „Dušan Jerković“.

Dimenzije objekta su 15×15 metara a visina zidova iznosi 4,10 metara.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *