Japanci polažu kamen temeljac u Inđiji 15. decembra

Кamen temeljac za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers planirano je da bude postavljen u Inđiji15. decembra, potvrdio je predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, a očekuje se da ovom događaju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo je najznačajnija investicija do sada u Srbiji s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta i činjenicu da Tojo tajers pripada Micubiši korporaciji”, izjavio je Gak u razgovoru za Tanjug.

Dodao je kako će glavni izvođač radova na izgradnji hale koja će zahvatati oko 20 hektara biti japanska kompanija Takenaka, ali da će biti mesta i za naše građevince kao podizvođače.

“Želimo da naši privrednici učestvuju u izgradnji jednog ovako velikog objekta od čega će moći da žive narednih godina”, rekao je Gak.

Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu, ali je glavni posao na privlačenju investicije obavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je Gak.

Кonkurencija nam je bila praktično čitava Evropa, ali smo mi pobedili zahvaljujući nesebičnoj podršci predsednika Vučića i Vlade Srbije, zbog važnosti koju ova investicija ima za čitavu Srbiju, naveo je naš sagovornik.

 

Gak je danas održao sastanak sa predstavnicima japanskih kompanija koje će biti kooperanti Tojo tajersa u Inđiji, ali nije želeo da otkriva njihova imena.

“Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati još dve do tri kooperantske investicije koje ne znam da li će biti u Inđiji, ali neka budu bilo gde u Srbiji. Ovom investicijom smo pokrenuli novu eru privrede Srbije”, naglasio je predsednik Opštine Inđija.

Tojo tajers bi u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad srpskog proseka, najavljeno je ranije.

Izvor: naslovi net

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *