U petak, 14. maja 2021. godine u Galeriji Kuće Vojnovića, biće postavljena samostalna izložba slika ,,Svetlost identiteta” autorke Teodore Micić.


Teodora Micić rođena je 1998. godine u Jagodini. Završila je srednju školu ,,Svilajnac’’ u Svilajncu. Ujedno je završila i nižu muzičku školu ,,Božidar Trudić’’ u Smederevskoj Palanci. Trenutno je na završnoj godini Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, smer likovne umetnosti, modul grafika. Stipendista је fonda za izuzetno nadarene studente Republike Srbije, ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Do sada je imala dve samostalne izložbe i učestvovala je na preko trideset grupnih izložbi. Dobitnica je dve nagrade: Druga nagrada za grafiku Vesnik bure, dodeljena od strane udruženja građana ,,Krila Anđela”, Novi Kozarci, 2020. i Pohvala za grafiku Solaris, dodeljena od strane žirija XX Bijenala studentske grafike Srbije.

Teodora kroz slikanje se bavi svetlošću koja je dominantna i nad figurom i nad predmetima koje zahvata. Na slikama su predstavljene ženske figure koje nisu u svojoj punoj, definisanoj formi.

One su utopljene u enterijer, predstavljene u vidu fleka, zanemarenog karaktera ili bilo kakve ekspresije. Ideja rada je u istraživanju granice slobode i intimnog. Problem kojim se trenutno bavi poistovećen je na neki način sa Bergmanovom Personom.

Njihova intimnost postaje svojevrsni duel, ali istovremeno i vrsta fuzije. Kratkom opservacijom ovog filma Teodora je želela približiti problem koji želi da istražuje i koji želi predstaviti kroz prizmu žene u falogocentričnom svetu.

Čitava serija radova je u nastajanju, kao i proces istraživanja, pa tako i figure mogu imati jasnije forme ili se njihova prisutnost kroz dalji rad može potpuno izgubiti.

Izložba slika Teodora Micić biće otvorena za publiku do 28. maja 2021. godine. Usled pandemije Korona virusa izložba nema zvanično otvaranje. Ne zaboravite da i dalje poštujemo propisane mere zaštite.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: