IZ ARHIVE KLUBA: Istorijat gradskog STADIONA u Inđiji

Stadion FK “Inđija” je među objektima sa najdužom sportskom tradicijom u Sremu i Vojvodini.

Nalazi se u užem gradskom jezgru, uz železničku stanicu i magistralnu prugu Beograd-Subotica-Budimpešta.

Foto: Arhiva FK Inđija

Sagrađen je na mestu gde se ranije nalazio lokomotivski depo. Decenijama je središte najvažnijih fudbalskih, ali i ostalih sportskih zbivanja u gradu.

Neposredno po osnivanju FK “Železničar”, preteče sadašnje FK “Inđije”, ograđeno je igralište, izgrađena je drvena tribina sa krovom, kapaciteta oko 600 mesta.

Svlačionice u krugu igrališta izgrađene su tek 1962.godine. Do tada su se nalazile u zgradi kafane “Sport”, preko puta igrališta.

Drvene tribine su zbog dotrajalosti zamenjene montažnim 1970. godine, a zatim još jednom novim montažnim tribinama, koje su opremljene sedištima sa naslonom 2006. godine.

U prvo vreme stadion je primao 4.000-5.000 gledalaca. Poslednjih godina pooštreni su kriterijumi, kako po pitanju bezbednosti, tako i po pitanju komfora za gledaoce, pa je kapacitet stadiona sveden na 2.000 sedećih mesta ali sa svim uslovima koji omogućuju da se gledaoci zaista udobno osećaju.

Stadion je za potrebe Univerzijade 2009. kompletno rekonstruisan, kada je izgrađena nova severna tribina, sređene klupske prostorije, po prvi put stadion je dobio semafor, a teren je proširen na dimenzije od 105 x 65 metara.
A ubrzo nakon Univerzijade izgrađena je i zapadna tribina čime je stadion dobio sadašnji kapacitet, ali zanimljivo je to da se na ovom stadionu ona nalazi iza gola, jer je stadion orijentisan drugačije nego većina fudbalskih stadiona u zemlji.

Izvor: Fudbalski klub Inđija

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *