ISTORIJSKI DAN ZA INĐIJU: Položen kamen temeljac za Tojo tajers

Počela je gradnja fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, a polaganju kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao na ceremoniji polaganja kamena temeljca da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

„Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije”, rekao je Vučić.

To su ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije ali još važnije je, po njegovim rečima, što posle ovog ulaganja očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

Vučić je istakao da je vrednost investicije iznosi 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

„To nije pitanje jednog ili dva sastanka, pregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregovori da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investiciju za Inđiju, Vojvodinu i celu Srbiju”, rekao je Vučić.

On je zahvalio japanskim partnerima iz Tojo tajersa što su u slučaju fabrike u Inđiji poštovali i ekološke standarde.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak čestitao je građanima istorijski dan za opštinu jer je Inđija od danas krupnim slovima upisana na privrednu mapu ne samo Evrope već i celog sveta.

„Nalazimo se u delu severoistočne industrijske zone koju smo u potpunosti komunalno opremili u prethodne četiri godine i tako stekli uslove da odgovorimo na potrebe najzahtevnijih investitora“.

Gak je naveo da je rezultat investicija bolji život svakog stanovnika Inđije, ali i cele Srbije.

Govoreći o „borbi“ za dolazak japanskog giganta, Gak je naveo da je samo u Inđiji organizovano 29 poseta predstavnika Tojo tajersa i Micubiši korporacije.

„Ni jednog trenutka nismo gubili nismo gubili veru i nadu, nismo bili ni jedan sekund umorni jer smo znali da činimo pravu stvar, znali smo da će ova investicija doprineti kvalitetnijem životu svakog čoveka u Inđiji, njegove dece, kao i dece u celoj Srbiji“.

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine.

„Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji”, kazao je Šimicu.

On je dodao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma. Glavni izvođač radova je japanska kompanija „Takenaka”, ali posao će dobiti brojne domaće kompanije kao podizvođači. Važno je napomenuti da će prosečne plate zaposlenih biti veće od republičkog proseka.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ministarka privrede Anđelka Atanasković, generalni direktor korporacije Takaši Šimicu, legendarni fudbaler Dragan Stojković Piksi i čuveni fudbalski golman Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović, ambasador Japana Takahiko Kacumata i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *