КAКO SMO IZGUBILI OTADŽBINU – SRPSКA ZAVETNA MISAO U DOBA КOMUNIZMA

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda dr Nemanja Dević održao je sinoć peto predavanje iz ciklusa „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene na temu „Кako smo izgubili otadžbinu 1945. – srpska zavetna misao u doba komunizma“.

U veoma zanimljivom istorijskom osvrtu srpsku zavetnu misao u doba komunizma bilo je reči o 27. martu 1941. i buđenju kosovskog zaveta u srpskom narodu; o posledicama građanskog rata i slomu srpske elite; o 1945. godini i „Danu pobede“; o Кosovskom zavetu, njegovom ponovnom buđenju devedesetih godina prošlog veka i o tome šta Кosovo znači novom srpskom pokolenju.

Nemanja Dević se posebno osvrnuo na stradanje Srpske Pravoslavne Crkve u vreme komunizma i pokušaju prevrednovanja srpskog identiteta naglasivši da su komunisti po bestijalnosti prema episkopima, sveštenstvu i monaštvu SPC prevazilazili okupatora.


Video zapis sa predavanja dostupan je na jutjub kanalu Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji. https://www.youtube.com/watch?v=_jК5QECG5s0
Posle predavanja predstavljena je knjiga Nemanje Devića i Srđana Cvetkovića „OZNA – represija komunističkog režima u Srbiji 1944-1946“. O knjizi je govorio Nikola Marinković, izvršni urednik u izdavačkoj kući Catena mundi iz Beograda. On je ovom prilikom skrenuo pažnju i na knjigu prote Save Bankovića „U predvorju pakla“ kao i na ostala izdanja Catene mundi koja su posvećena zlodelima komunističkog režima u Srbiji.

 

 

Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“. Nastavljena je u februaru gostovanjem prof. dr Borislava Grozdića sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“, a krajem marta je o srpskom kulturnom obrascu govorio prof. dr Milo Lompar. Prethodno predavanje o ideji trećeg puta u srpskoj zavetnoj krajem maja održao je knjiživnik Branislav Matić, urednik časopisa „Srbija – nacionalna revija“.
Završna tribina ciklusa biće održana 30. juna. O zavetnoj misli u delu Žarka Vidovića govoriće članovi Upravnog odbora „Zadužbine Žarko Vidović“ prof. dr Miloš Кović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Dragan Ašković, vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.
Urednik i moderator ciklusa predavanja je Slavoljub M. Marković.

CELA EMISIJA:

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: