Inicijativa za upošljavanje 1.000 žena u ruralnim sredinama

U junu 2017. pod pokrovitelјstvom predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednice Vlade Srbije, prof. dr Zorane Mihajlović, u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om, pokrenuta je inicijativa za upošlјavanje 1.000 žena i mladih u ruralnim područjima na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona. Inicijativa „1.000 žena“ je upućena društveno odgovornim kompanijama, institucijama i međunarodnim organizacijama koje nabavkom rukotvorina doprinose ekonomskom osnaživanju žena i mladih u seoskim sredinama i očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlјe.

-Inicijativa je pokrenuta sa ciljem da se obezbedimo upošljavanje za 1.000 žena i mladih u seoskim područjima i tako doprinese njihovom ekonomskom osnaživanju i društvenoj afirmaciji, kao jednom od važnih ciljeva u dostizanju rodne ravnopravnosti kroz učešće žena u ekonomiji i jednako vrednovanje u društvu istakla je Violeta Jovanović izvršni direktor NALED-a.

Razlozi za pokretanje Inicijative su brojni, a o njenom značaju govori i podatak da su žene i mladi na selu ekonomski najranjivija grupa, jer ih je više od polovine i formalno nezaposleno iako gotovo u svakoj lokalnoj zajednici u Srbiji deluje aktiv žena ili žensko udruženje, koja uz miminalna ulaganja mogu da izrastu u stotine centara ekonomske aktivnosti.

-Jedan od modela je naša Inicijativa, koja pomaže nezaposlenima da se osposobe i unaprede veštine iz kojih trajno mogu da imaju prihod u turizmu. Mi iz inostranstva rado donosimo suvenire poput škotskog kilta ili indijskog sarija, i treba da ponudimo naše autentične proizvode koje bi turisti i stranci poneli iz Srbije kad bi imali gde da ih kupe rekla je ona.

-Inicijativom skrenuli pažnju na ekonomski i društveni položaj žena na selu i podstakli plasman rukotvorina, čime smo omogućili 7.500 dana radnog angažovanja što je dovoljno da se 100 žena i mladih iz svih krajeva Srbije angažuje na  tri meseca. Ovaj plasman obezbedile su odgovorne kompanije, državne institucije i organizacije koje koriste rukotvorine kao poslovne i diplomatske poklone i pozivamo ih da ovu dobru praksu omasovimo.

Podršku inicijativi su pružile i odabrane lokalne samouprave poput Leskovca, Loznice, Sremske Mitrovice, Inđije i Šapca, a Pirot i Sombor i Kladovo, su uveli nove rodno osetlјive mere poput javnih radova u svoj budžet za 2018. Ministarstvo poljoprivrede je u programu za podršku ruralnom razvoju predvidelo mere namenjene ženama kroz podsticaje za nabavku opreme, dizajn, pakovanje, marketing i manifestacije, a NSZ je ponovo uvela obuke koje za tržište rada što je mera koja može da ekonomski integriše žene na selu u radno aktivnu populaciju.

-Pored donošenja Zakona o zanatstvu koji bi uredio ovu oblast, na republičkom nivou zalažemo se da se izjednače subvencije po radnom mestu koje se nude velikim investitorima i subvencije za samozapošljavanje koje se nude lokalnim udruženjima i zanatlijama, sada su u odnosu 1:5. Za razliku od radnog mesta  u smenama i na traci, ovakva mera predstavlja odgovorno ulaganje u lokalni razvoj koje gradi ekonomiju zasnovanu na kreativnosti, znanju i autentičnoj ponudi naših gradova i regiona. Tako danas u Pirotu lokalna ekonomija pored Tigra obuhvata i proizvođače ćilima, peglane, kačkavalja i grnčarije i taj model treba negovati i u drugim sredinama. Žene koje su danas ovde su svojim rukama izvezle azbuku u zlatovezu za princa Čarlsa, otkale pirotski ćilim za Vladimira Putina, i isplele rukavice sa vezom za Ketrin Ešton i vredne su svake podrške.

-Pozivamo opštine, naročito beogradske u kojima lokali godinama stoje prazni, da te javne prostore ustupe udruženjima i zanatlijama kao radioničarske i izložbene prostore i da deo sredstava iz lokalnih budžeta koja daju za sportske klubove usmere u razvojnu podršku lokalnim udruženjima, za i rad sa mladima i decom iz dijaspore, dizajn, pakovanje, licence, zaštitu porekla.

Pozivamo i jedan beogradski hotel visoke kategorije da u ponudu suvenira za goste uklјuči i rukotvorine naših žena i grad Beograd da u centru uspostavi etno galeriju za rukotvorine i najbolјe lokalne brendove Srbije.Gledajući dalje od Srbije, tražimo da se tradicionalnim rukotvorinama opreme diplomatska predstavništva Srbije u inostranstvu i da se pored promocije naše zemlјe, i na taj način obezbedi dodatni posao za lokalna zanatska udruženja navodi Jovanovićeva.

Podelite sa prijateljima:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *