INĐIJA: Na Trans-evropskoj BICIKLISTIČKOJ maršuti- EuroVelo 6

Malo je poznato da Trans-evropska biciklistička maršuta EuroVelo 6 prolazi kroz četiri inđijska naselja- Bešku, Krčedin, Slankamenačke Vinograde i Stari Slankamen.

Zbog toga veliki broj biciklista iz celog sveta, pogotovo tokom letnjeg perioda prođe kroz ova naseljena mesta na Dunavu.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji opštine Inđija biciklistička ruta kroz Srbiju, koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa.

Četvrta etapa Novi Sad – Beograd koja je duga 96 km, prolazi i teritorijom opštine Inđija u dužini od 26 kilometara.

-Biciklisti iz različitih zemalja koji krenu stazom EuroVelo 6 se uglavnom informišu na specijalnim internet sajtovima i društvenim mrežama koji su posvećeni biciklizmu.

Tako unapred određuju svoju putanju i kreću tom rutom, a celom dužinom imaju odgovarajuću signalizaciju objašnjava Maja Bošnjak direktorica Turističke organizacije i kaže da veliki broj biciklista prolazi kroz inđijsku opštinu te da su taj trend prepoznali i u skladu sa tim uredili odmorište na ulasku u Bešku.

Foto: Odmorište u Beški

-Radi se o odmorištu koje je kompletno opremljeno info tablama, gde oni mogu da saznaju o svim znamenitostima naše opštine i posete neka od njih kaže Maja.

-Skretanjem sa ove rute do interesantnih naselja opštine Inđija, turisti mogu uživati u lepotama dunavske obale , upoznati tradiciju ovih prostora ali i savremeni duh grada Inđije objašnjava direktorica Turističke organizacije i kaže:

-Pored istraživanja puteva i staza kroz interesantna naselja inđijske opštine, biciklistima je na raspolaganju i markirana pešačko-biciklistička staza u Starom Slankamenu.

Staza se sastoji od dve deonice ukupne dužine 8,3 km, sa nagibom terena do 10 posto i vodi manjim delom po asfaltu a većim delom po tucaniku.

Duž staze nižu se prelepi pejzaži Dunava i okolne prirode, kao i brojne kulturno-istorijske znamenitosti Starog Slankamena.

Pored inđijske opštine maršuta prolazi i teritorijom opštine Stara Pazova kroz mesta: Surduk, Belegiš, Stare i Nove Banovce.

Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda.

Ruta “Euro Velo 6” spaja obalu Atlantika sa Crnim morem, a deo ove rute koja prati Dunav nazvan je Dunavska biciklistička ruta (DBR, Donauradweg) i prati tok reke počev od Budimpešte pa do njenog ušća.

Deo rute 6 koja prati reku kroz Srbiju dug je 667 kilometara. Čitava Dunavska biciklistička ruta u Srbiji obeležena je putokaznim oznakama u skladu sa standardima Evropske biciklističke federacije.

#vesti #pazovaindjijavesti #eurovelo6 #biciklisti #indjija

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *