Predsednik  Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE Shoji Srbija u Inđiji vrednosti oko 50 miliona evra, u kojoj će biti zaposleno između 100 i 150 ljudi.

Vučić se odmah sastao sa predstavnicima kompanije, koje predvodi izvršni direktor kompanije JFE Shoji Korporejšn Jošicugu Kobajaši.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, za prvu fabriku te japanske kompanije u Evropi, pored Vučića prisustvovali su i ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura, ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

-Ovo je izuzetno važna investicija, možda i važnija od drugih iz Japana, jer će ona dovesti i ostale japanske privrednike u Inđiju i Srbiju“, naglasio je predsednik države i podsetio da je u Inđiji danas zaposleno 32 hiljade ljudi, što je za devet hiljada više nego pre nekoliko godina.

Кompanija iz Japana je deo holdinga koji posluje u 22 regiona širom sveta, sa preko 64 hiljade zaposlenih u okviru grupe. U ime investitora prisutnima se obratio Jošicugu Кobajaši, izvršni potpredsednik kompanije JFE SHOJI.

„Čast mi je što polažemo kamen temeljac baš u Inđiji, ovo je prva ovakva fabrika u Evropi i verujem da ćemo ostvairiti uspešnu saradnju“, rekao je Кobajaši.


Ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura izrazio je danas, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije JFE Shoji Srbija, zadovoljstvo što je ta kompanija za svoju prvu fabriku u Evropi izabrala baš Srbiju i Inđiju i zahvalio Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću na kontinuiranoj pomoć koju pruža japanskim kompanijama.

“Želeo bih da izrazim poštovanje predsedniku Vučiću koji je pokazao svoje liderstvo u promovisanju stabilnosti i ekonomskog razvoja Srbije kroz kvalitetna ulaganja, uključujući ulaganja iz Japana. JFH Shoji je izuzetno značajna kompanija u okviru JFH Grupe, jedan od vodećih proizvođača čelika. U ovoj fabrici u Inđiji, JFH Shoji Srbija će proizvoditi jezgro za elektromotore, za Nidec u Novom Sadu, a i za automobilske kompanije iz drugih zemalja”, rekao je Imamura na polaganju kamena temeljca.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak kaže da je Inđija ponosna na ovu investiciju.

„Кada uspete da zadovoljite sve kriterijume koje imaju japanski investitori, onda to stvarno znači da ste pobedili. Srce mi je puno, jer to je ono najznačajnije što ostaje iza nas koji se bavimo politikom“, poručio je Gak i još jednom podsetio da je u Inđiji pre osam godina bilo 23 hiljade zaposlenih, dok ih je danas za devet hiljada više.

On je rekao da je Inđija postala centar regije u koji se dolazi na posao iz svih okolnih gradova, Beograda i cele Srbije, kao i da će ova investicija pokrenuti lanac japanskih privrednika u Srbiju.

Кompanija će koristiti najnovije tehnologije i doprineće razvoju automobilske i elektro industrije, kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: