Opština Inđija se nalazi u Sremu, na južnim obroncima Fruške gore. Smeštena na pola puta između Beograda i Novog Sada, na mestu gde se ukrštaju značajni evropski koridori – autoput E-75 i reka Dunav, pa je njen geo-strateški položaj veoma povoljan.

 

To je upravo uticalo da Inđija godinama unazad bude izuzetno atraktivna za investitore iz Evrope i regiona, ali i za kompaniju iz Japana koji je među tri evropske destinacije odabrala da svoj proizvodni pogon izgradi upravo u Inđiji.

Severoistočna radna zona površine 635 ha nalazi se na 2 km od centra Inđije, između naselja i autoputa E-75 Beograd-Novi Sad. Radna zona je potpuno komunalno opremljena, između ostalog izgrađena je fekalna kanalizacija, čelični gasovod kao i kišna kanalizacija. Prostire se duž regionalnog puta R109 (Ruma-S.Slankamen). Zapadno u odnosu na radnu zonu pruža se železnička pruga Beograd-Novi Sad koja se nalazi na međunarodnom Koridoru 10. Neposredna blizina trase auto-puta E-75 omogućava laku dostupnost radnoj zoni.

Severoistočna radna zona

Efikasna i brza administracija,   logistička podrška i domaćinsko poslovanje lokalne vlasti bili ključni faktori koji su uticali na to da mnoge kompanije svoje sedište otvore upravo u Inđiji.

Zanimljiv je podatak da je samo od 2016. godine od kako je izabrano novo rukovodstvo, a nakon nekoliko godina pauze, Inđija ponovo postala najpopularnija destinacija za ulaganje.

Inđija je doživela pravi privredni bum,   čemu u prilog svedoči potpisanih 14 ugovora o zakupu zemljišta, a o tri nove investicije se govori i biće predstavljene javnosti uskoro, što bi značilo, za šest godine 17 investitora u Inđiji.

Lokalno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Gakom ne krije zadovoljstvo, jer su kako kažu  vredno radili na ovom poslu. Sa japanskim “Toyo tajersom” pregovori su trajali pune tri godine, tokom čega je organizovano  ni manje ni više nego 26 sastanaka. Rezultat  pregovora je -jedna od najvećih investicija u istoriji Inđije ali i svakako jedna od najvećih investicija u Srbiji.

Ukupna investicija Tojo tajersa   iznosi 382 miliona evra, a u prvoj fazi ovde će posao pronaći više od 500 radnika. To je ujedno i jedina fabrika na tlu Evrope, a planira se da srpski pogon služi kao centar distribucije proizvoda širom kontinenta.

Prema ugovoru koji je potpisan pre polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike 15. decembra 2020. godine, Toyo Tires ima obavezu da u narednom petogodišnjem periodu ne smanjuje broj zaposlenih, kao i da investiciju zadrži u Inđiji.

Sledeće pitanje koje se otvara, kada japanski investitor počne sa radom, a to je prema najavama čelnika iz Inđije 1. jula 2022. godine, jeste da li će Inđija morati da uvozi radnike iz drugih gradova i opština.

Prvi čovek opštine  Inđija Vladimir Gak je više puta istakao i ponovio da se raduje da Inđija dobije nove stanovnike. Upravo iz tog razloga danas u Inđiji imamo procvat stanogradnje , a trenutno niču stambeni objekti na  oko 15 gradilišta.

Zainteresovanost za Inđiju i doseljavanje radnika iz svih krajeva Srbije doprinelo je tome i da cena kvadrata u ovom sremskom mestu bude znatno veća nego u drugim opštinama.

Da podsetimo, jedan od razloga za procvat stanogradnje je odluka lokalne samouprave u 2017. godinu da spusti naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za 80 procenata. Iako se  stambeni objekti (zgrade) konstantno grade,  stanova  za kupovinu gotovo da i nema. Cene kvadrata kreću se minimalno od 1.000 evra pa naviše.

Procvat stanogradnje

U međuvremenu, lokalno rukovodstvo intenzivno radi na revitalizaciji puteva i ulica, izgradnji  vodovodne, kanalizacione i gasne mreže, izgrađen je novi vrtić za smeštaj mališana, proširuju se postojeći objekti vrtića i grade sportski tereni za najmlađe i teretane na otvorenom.  Sve škole, osnovne i srednje su renovirane i rekonstruisane, a  ove godine će biti sređeni parkovi i zelene površine. (završen je park kod kružnog toka u Inđiji).

Nastavljeni su radovi na izgradnji sportske hale, koja će biti jedan od najreprezentativnijih sportskih objekata u okruženju, a turizam je doživeo metamorfozu, te su brojni lokaliteti stavljeni u službu turizma.

Kada je reč o kulturnim sadržajima, građani imaju mogućnost da uživaju u brojnim predstavama, koncertima , bioskopskim projekcijama i izložbama u čuvenoj Kući Vojnovića. Ove godine “Scena fest” prema najavama čelnih ljudi  u Kulturnom centru trajaće pet dana, a publika će i ove godine imati priliku da uživa u koncetrima najpoznatijih umetnika i izvođača.

Kada je reč o sportu i sportskim organizacijama i klubovima, oni i ove godine imaju punu finansijsku podršku, a budžet za sport iznosi 170 miliona dinara.

Takođe i poljoprivrednici mogu da računaju na podsticajne mere opštine kroz lokalnu Agenciju za ruralni razvoj koja pruža svu neophodnu podršku. Agrarni budžet iznosi 35 miliona dinara.

“INĐIJA -NAJBOLJE MESTO ZA PORODICU” -glasi slogan  lokalne samouprave upućen svima koji u Inđiju dođu ali i onima koji u njoj žive.

Postoje stvari koje nisu završene ili urađene, ali prema rečima predsednika opštine, plan je da do kraja mandata odnosno 2024. godine  Inđija bude  opština za primer i mesto po meri svih njenih građana.!!!

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: