Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog proroka Iliju, u narodu poznat kao Ilija gromovnik.

Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija prisutan je i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Sveti Ilija spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

Narodna verovanja i običaji

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Foto: pixabay/Ilustracija

Sveti Ilija Gromovnik, spada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Stara narodna poslovica kaže: “Od Svetog Ilije sunce sve milije”, što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo. Na dan Svetog Ilije pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: