Pazova Inđija | Vesti

BUDITE PRVI INFORMISANI…

Predavanje Branislav Matić u Inđiji

“IDEJA TREĆEG PUTA U SRPSKOJ ZAVETNOJ MISLI” -održano četvrto predavanje u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene

U Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji, sinoć je održano četvrto predavanje iz ciklusa „Srpska zavetna misao“. Na temu „Ideja trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli“, govorio je književnik, novinar i izdavač Branislav Matić, urednik časopisa „Nacionalna revija – Srbija“.

CELA EMISIJA:

Prisutne je pozdravio jerej Nemanja Martinović, sveštenik Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji naglasivši da je ovo još jedna prilika da se veoma složena ideja srpske zavetne misli sagleda iz posebnog ugla, što je i cilj ovog ciklusa predavanja.

Foto: Slavoljub Marković i Branislav Matić

Branislav Matić se u jezgrovitom i veoma zanimljivom predavanju osvrnuo na ideju trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli nastojeći da odgovori na pitanja kao što su: da li je starosrpski predanjski i zavetni poredak ugrađen u srpsko svetosavlje i šta to uistinu znači; zašto je Sveti Sava svoj izbor trećeg puta učinio temeljnim postulatom srpskog srednjovekovlja; kako je Sveti Sava srpsku sakralnu vertikalu podigao u samom središtu hrišćanske misterije, u srži svete tajne Hristove i kako je srpska istorija uvedena u glavni tok istorije spasenja; zašto, po svetosavskom zavetu, srpski put nije ni istočni ni zapadni, ni carigradski ni rimski, ni grčki ni latinski, nego treći, naš sopstveni; kakva se dubinska promena dogodila u čudnom i složenom XVIII veku; da li su Srbi izgubili svoj treći put i šta im je to donelo u istoriji i vremenu; kako se sve to odražava na današnju poziciju Srba u epohalnim vrtlozima.


Posle predavnja, predstavljena je „Nacionalna revija Srbija“ i izdavačka delatnost „Princip presa“ iz Beograda pod čijim okriljem časopis izlazi već punih petnaest godina. Učesnici tribine imali su priliku da vide reprezentativne monografije o kulturi, istoriji i tradiciji Srbije koje se štampaju na desetak svetskih jezika.

Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“.

Foto: Hram svetog cara Konstantina i carice Jelene

Nastavljena je u februaru gostovanjem prof. dr Borislava Grozdića sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“, a krajem marta je o srpskom kulturnom obrascu govorio prof. dr Milo Lompar. U maju gostuje dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Završna tribina ciklusa na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.
Urednik i moderator ciklusa predavanja je Slavoljub M. Marković.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima:
Follow by Email
YouTube
Instagram