Hram Uspenja Presvete Bogorodice spaja meštane Ljukova i Jarkovaca

Hram Uspenja Presvete Bogorodice svojim velelepnim izgledom krasi Ljukovo a prema crkvenim podacima izgradnja hrama je  započela 1990. godine na inicijativu protojereja- stavrofora Božidara Ćurčića, paroha u Inđiji, a u saradnji sa meštanima i Dimitrijem Crevarom.

Foto: Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Ljukovu

Iste godine, episkop sremski Gospodin Vasilije osvetio je temelje hrama, najavljujući stvaranje crkvene opštine.

Nakon smrti paroha, radove na izgradnji hrama preuzeo je na sebe Građevinski odbor Crkvene opštine Ljukovo.

HEROJI INĐIJE: Uručene zahvalnice svim učesnicima Bogojavljenskog plivanja

Nedugo posle toga gradilište je zapustelo sve do dolaska jereja Borivoja Veselinovića, koji je inače i rođen u Ljukovu. Radovi se nastavljaju i hram se stavlja pod krov.

Foto: spcljukovo.weebly.com

Posle dve decenije, tačnije 2000. godine na inicijativu Slavice Vujošević, koja živi i radi u Austriji, prikuplja se dobrovoljni prilog kako bi se hram snabdeo crkvenim zvonima.

Ikonostas u hramu izradio je Dragan Petrović iz Beograda, a oslikao ga je 2015.  ikonopisac Rade Sarić.

Nastavak radova na hramu nastavljen je 2012. godine, dolaskom jereja Nemanje Martinovića, kada se pristupilo konačnom završetku hrama u naredne dve godine.

Foto:spcljukovo.weebly.com

U tom periodu je urađena fasada, zamenjeni vrata i prozori, uvedeno grejanje, te se započelo i sa oslikavanjem celokupnog hrama rukom Radeta Sarića, a uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija.

Živopisanje hrama završeno je u jesen 2016. godine. Istovremeno se pristupilo i uređenju eksterijera, odnosno porte hrama koja je najzad ograđena i uređena postavljanjem visokog rastinja, behatona i trave.

-Hram je 90 posto završen zahvaljujući pre svega prilozima vernika koji žive u selu ali i onih iz dijaspore. Oni su prepoznali značaj završetka hrama, a moram da istaknem da je uloženo mnogo truda, rada na oslikavanju našeg hrama kaže jerej Nemanja Martinović i ističe da su posebnu pažnju poklonili i uređenju eksterijera hrama.

spcljukovo.weebly.com

-Kao i u svakoj kući tako i u domu Božijem uvek ima nekog posla na sređivanju, ali možemo reći da je najveći deo hrama dobio izgled kakav zaslužuje.

-U planu je sređivanje parohijskog doma koji će biti mesto okupljanja vernika nakon liturgija i bogosluženja i na kojem će se roditi neke nove ideje i planovi za boljitak hrama.

spcljukovo.weebly.com

Kako kaže jerej u planu je uređenje parking prostora ispred samog hrama, a ovaj projekat biće od koristi za sve meštane jer se u neposrednoj blizini nalaze najvažniji objekti za selo (ambulanta, mesna zajednica i dom kulture). 

Srpska pravoslavna parohija obuhvata naseljena mesta Ljukova i Jarkovaca i ima 525 domaćinstava sa 2118 stanovnika.

spcljukovo.weebly.com

Naselje Ljukovo po popisu iz 2011.god. ima 1525 stanovnika i 385 pravoslavnih domova. Stanovništvo je pretežno pravoslavno 95 posto.

Naselje Jarkovci ima 593 stanovnika 140 pravoslavnih domova i ovo naselje ima 98 posto pravoslavnog življa i nema svoj hram, već je matični hram Uspenja Presvete Bogorodice u Ljukovu.

Fotografije: PAROHIJA INFO

View this post on Instagram

Hram Vavedenja Presvete Bogorodice Inđija 💒💒💒 #indjija #hram #crkva #church #ortodox #serbia #infocyberofficial #pazovaindjijavesti #instaphoto

A post shared by PAZOVA INĐIJA VESTI (@pazova_indjija_vesti) on

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *