Press "Enter" to skip to content

GOLUBINCI: Selo na karti Evropske kulturne baštine

Golubinci su jedno od velikih seoskih naselja u Opštini Stara Pazova. Sa preko pet hiljada stanovnika spadaju i u jedno od većih sela u Sremu.

Smešteni su na obodu staropazovačke opštine i opština Pećinci i Inđija sa kojima su odlično povezani regionalnim putevima.

Odlikuje ih tipična arhitektura vojvođanskih mesta gde u centru pored starog parka postoji i više očuvanih starih građevina: dvorac “Šlos”, parvoslavna crkva s kraja 18.veka, rimokatolička crkva iz 19.veka, škola.

Selo ima i moderno razvijenu infrastrukturu, što ga čini prijatnim za život, a u etničkom sastavu stanovništva dominiraju Srbi i Hrvati, a ima i dosta Roma.

Glavna privredna grana je poljoprivreda. Golubinci su posebno skrenuli pažnju na sebe projektom „Golubinci eko etno muzej“ a zbog dvorca “Šlos“ i ambara i kotobanja koji su primer seoske arhitekture s kraja 19 i početka 20. veka trebalo bi da dobiju prvi eko-etno muzej u Srbiji.

Stavljeni su i na kartu Evropske kulturne baštine.

MAČKARE U GOLUBINCIMA: Tri dana kad celo selo poludi!!!

Golubinci su staro selo koje se prvi put pominje u dokumentima iz 1572. godine kada ga opisuju kao selo od zemunica.

Godine 1717. kada je istočni Srem oslobođen od Turaka, žitelji koji su živeli u zemunicama na mestu zvanom Rupine počinju da se naseljavaju pored starog rimskog puta, koji je bio kameni, i vodio je od Sremske Mitrovice prema Slankamenu i Zemunu. 

Golubinci su bili pod Austrougarskom vlašću i 1776. godine su uvršteni u vojnu granicu. Iz tog perioda potiču najstarije zgrade u selu koje su pod zaštitom države.

Zgrada mesne zajednice koja je napravljena 1770. godine druga je najstarija zgrada izgrađena za potrebe vojne granice u to vreme.

Pored te zgrade je biblioteka, smeštena u objektu stare škole koja je izgrađena još 1880.godine.

U centru sela je i pravoslavna crkva Vavedenje Presvete Bogorodice, izgrađena između 1731. i 1784. godine. Druga crkva u selu je katolička, posvećena je svetom Juriju mučeniku, a gradnja ove crkve je završena 1878. godine.

ZAMAK ŠLOS:250 godina čuva tajnu Golubinaca

Od zdanja u selu svakako je najpoznatiji dvorac Šlos, koji je izgrađen kao sedište husarskog puka koji je imao zadatak da čuva svoj deo vojne granice, a istoriografi beleže da je u Šlosu 1813. Boravio i srpski vožd Karađorđe.

Izvor : starapazova.rs

Please follow and like us:
error0
Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment

  1. Stjepan Peršić Stjepan Peršić 17/02/2019

    Autoru ovog teksta mala zamjerka, gdje se kaže da su Golubinci na obodu opšine Stara Pazova i opština Pećinci i Inđija, s kojima su ODLIČNO povezani regionalnim putevima. Vozio sam se, dakle, regionalnim putem Golubinci – Ljukovo – Inđija i moji bubrezi i ja dobro smo zapamtili tu avanturu. Ta dionica ceste je kriminalno loša. Osim ako je u međuvremenu obnovljena, onda moje isprike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
error

Podeli :)

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube