GIMNAZIJA: Tri sjajna mladića državni prvaci u književnosti i recitovanju poezije

Da inđijska „Gimnazija“ ima fenomenalne đake, pokazuju poslednji zabeleženi uspesi. Naime, tri učenika prirodno-matematičkog smera, sva trojica iz Novih Karlovaca, postigli su velike uspehe na republičim takmičenjima (književnost i poezija). Mihajlo Radojević učenik II-4 razreda osvojio je prvo mesto na književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima, dok su Dragan Vesić III-4 i Jovan Gužvić II-4 osvojili prvo i drugo mesto na takmičenju iz poezije, koje je organizovano u Ruskom domu u Beogradu.

Željka Vlaović, profesorka ruskog jezika u Gimnaziji objašnjava da je njihova škola učestvovala na konkursu „Deklamacija i recitovanje“, te su u Ruskom domu učestvovali na jednom takmičenju  na kojem su đaci recitovali na ruskom jeziku. Takmičenje je organizovano 21.marta povodom Svetskog dana poezije.

-Veoma sam ponosna na naše đake koji su ostvarili izuzetan uspeh, a organizovan im je prijem u Ruskom domu sa svečanom dodelom nagrada. Ruski dom dugi niz godina organizuje ovo takmičenje, a ovo nije prvi put da smo učestvovali navodi ona i kaže da su na takmičenju učestvovali đaci druge i treće godine.

-Takmičenje je bilo podeljeno u četiri kategorije, od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda, srednjoškolci i posebna kategorija-umetničko recitovanje. Tako je Jovan Gužvić osvojio drugo mesto u kategoriji srednjih škola, dok je Dragan Vesić osvojio  prvo mesto u kategoriji umetničkog recitovanja ističe ona i kaže da su mladi gimnazijalci ostvarili ogroman uspeh u velikoj konkurenciji među 130 učenika.

Foto: Dragan Vesić III-4

Dragan Vesić, učenik III-4 razreda prirodno-matematičkog smera se već oprobao u recitovanju, te je za njega ovo bio još jedan izazov. Kako kaže, iako je učenik prirodnog smera, obožava poeziju i planira da upiše glumu.

-I prošle godine smo bili u Ruskom domu na izložbi povodom rođendana Sergeja Jesenjina kada me je privukla njegova poezija, pa sam malo  istraživao i izabrao pesmu „Crni čovek“ sa kojom sam se takmičio i na srpskom i na ruskom jeziku kaže Dragan i ističe mu je ta pesma donela prvo mesto u umetničkom recitovanju.

-Za uspeh sam nagrađen knjigom „Veliki i znameniti“ ,CD-om „Jesenjinova Rusija“ i diplomom kaže ovaj talentovani mladić koji je sa pomenutom pesmom imao odličan plasman i na opštinskom i pokrajinskom takmičenju i dobio brojne pohvale.

Foto: Jovan Gužvić II-4

Jovan Gužvić II-4, drugi u nizu tri fanstastična mladića iz Gimnazije je osvojio drugo mesto u opštoj kategoriji na takmičenju poezije.

-I ja sam recitovao Jesenjina koji je najveći ruski pesnik i zbog toga se na ovom takmičenju najviše recituju njegove pesme kaže Jovan i ističe da kada izađe na binu uvek se koncentriše isključivo na pesmu, zaboravi da ga publika sluša, pa tako trema postaje pozitivna kaže ovaj mladić.

-Uživam dok čitam, smatram da je poezija vrhunac umetnosti književnosti jer u poeziji sve dolazi do izražaja ističe Jovan i dodaje da pomalo i piše pesme. Kaže da će najverovatnije upisati arhitekturu, što je  potpuno suprotno od matematike i poezije.

Foto: Mihajlo Radojević II-4

Treći i ne manje vredan gimnazijalac je Mihajlo Radojević II-4, koji je u konkurenciji među 300 učenika osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti pod nazivom „Književna olimpijada“.

-Ova olimpijada se svake godine tradicionalno organizuje u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima i ove godine je bilo zaista mnogo takmičara. S obzirom da okuržno takmičenje nije bilo mnogo teško, veliki broj đaka se plasirao na republičko i osvojio neku od diploma.

-Takmičenje je osmišljeno tako da se sve svodi na prepoznavanje određenog književnog dela, zatim na istoriju književnosti i teoriju kaže ovaj momak. Od nas se traži da znamo pisce, likove iz književnih dela i dobro poznajemo određeno delo-bar hronološki sled događaja objašnjava on i kaže na kraju razgovora da će sigurno upisati neku prirodnu nauku-najverovatnije matematiku.

Gimnazijalci su ove godine ostvarili veliki uspeh na svim nivoima takmičenja, a prema rečima direktora Milana Kresojevića, ova godina je rekordna u rezultatima.

PROČITAJTE JOŠ: Sari Milošević srebro za EKSPERIMENT na međunarodnom takmičenju

O saradnji sa Ruskim domom

Kako navodi profesorka ruskog imaju izuzetnu saradnju sa Ruskim domom koji je ustanova od nacionalnog značaja.-Oni nas stalno obaveštavaju o svim aktuelnostima, konkursima ruskog resornog ministarstva. Ove godine smo u prvom polugodištu imali projekat „Oktobarska revolucija“ u okviru obeležavanja stogodišnjice revolucije. Zajedno sa koleginicama istorije i geografije smo radili ovaj projekat, a kao kruna projekta je organizovan jednodnevni izlet u Beograd kada smo posetili Rusku crkvu na Tašmajdanu, Crkvu Svete Trojice i Ruski dom i obišli spomenik Nikolaju koji se nalazi iznad doma. Ove godine smo ponovi posetili dom  kada smo imali priliku da pogledamo novi film „Ana Karenjina“ i uživamo u tematskoj izložbi.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *