Galerija Adligat Inđija je prvi muzej u Inđiji i prvi ogranak Muzeja Adligat iz Beogradau kome se nalaze legati 14 značajnih ličnosti naše i svetske književnosti, umetnosti, istorije i nauke sa ukupno 1300 eksponata.

U prizemlju Galerije Adligat Inđija nalazi se izložbeni deo u kome se periodično smenjuju različite postavke.Takođe, tu su kutak posvećen japanskoj književnosti; lični predmeti i nagrade novinarke Donke Špiček i fotografije i knjige pisca Raše Popova.

U sastavu Galerije Adligat Inđija nalaze se i dve prostorije sa legatima velikana 19. i 20. veka. U prvoj se nalaze lični predmeti, prepiske, pisma, tekstovi i nameštaj pisca Miloša Crnjanskog; knjige, pisma i zapisi kralja Milana Obrenovića; pisma princa Đorđa Karađorđevića i lični predmeti i priznanja hemičara Marka T. Leka. U prostoriji velikana 20. veka nalaze se lični predmeti, knjige i nagrade srpskog glumca Ivana Bekjareva; lični predmeti primabalerine i baronese Ivanke Lukateli; zbirke knjiga i lični predmeti Danila Bate Stojkovića i pisma slikara Save Šumanovića.

Galerija je svoja vrata za posetioce otvorila 30. marta 2022. godine izložbom Pavla Vuisića koju čine lični predmeti, fotografije, članci iz novina, pesme, crteži itd. Pojedini predmeti deo su trajnog legata.

Reč ADLIGAT označava više knjiga ukoričenih u jedne korice, predstavlja simbol više naroda, kultura, generacija pod jednim krovom.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: