Press "Enter" to skip to content

Dve verzije nastanka naziva sela Novi Karlovci (Sase)

Davne 1720. zbog pretrpljene velike štete u ratu sa Turcima, stanovnici Sremskih Karlovaca podneli su molbu da im se ustupe pustare Sase, Pazova i Jarkovci.

Iste godine tri karlovačka trgovca zakupila su taj prostor. Prva naseljavanja vršili su, uglavnom, Karlovčani pa je 1745. godine naselje dobilo zvaničan naziv Novi Karlovci.

Neobično burna istorija ovog malog mesta, opasanog kukuruzima, repom i suncokretima, zauvek je zabeležena na crkvenom podu, gde su 1943. ustaše pobile desetine ljudi.

Sasani su desetak dana organizovali odmazdu ali nemajući više od nekoliko starih pušaka, isekli su stabljike suncokreta i uz veliku graju presreli ustaše iz Slankamena i navodno, na smrt ih preplašili i oterali.

Ostali su poznati kao Suncokretaška četa. Kako bilo, popovi se otad pravdaju da nema sredstva za čišćenje i četke koji bi mogli da operu krv sa crkvenog poda pa je on i dan-danas prekriven tepihom.

Pre mnogo godina na ovoj povrsini je bilo more, raslo je puno sasa sto jesu biljke, naziv ovog sela Sase jeste dobijeno od biljaka sasa.Nije sigurno ali se pretpostavlja.

ČORTANOVCI: Najveći BISER turizma u inđijskoj opštini

Please follow and like us:
error0
Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
error

Podeli :)

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube