DOBRODOŠLI U JARKOVCE: Selo čuveno po dvorcu, prelepom jezeru i prvom akademskom slikaru

Naselje Jarkovci je smešteno na samo 4 kilometara od Inđije na fruškogorskoj lesnoj zaravni, okruženo je sa jedne strane jezerom, a sa druge strane je spojeno saobraćajnicom sa svojim administrativnim centrom Inđijom.

Ovo maleno sremsko selo broji nešto više od 500 meštana, koji se mahom bave poljoprivredom ili su zaposleni u Inđiji.

Kako kažu istorijski podaci, Jarkovci su postojali u 17. veku severozapadno od Inđije, a na na mestu današnjeg sela nalazio se posed pod nazivom “Moja volja”.

Neobični zamak je izgradio grof Pejačević, a reč je o objektu starom više od 200 godina kojem se nalaze najvažnije seoske institucije, mesna kancelarija,ambulanta, škola i vrtić.

 Zamak predstavlja svojevrsnu atrakciju za sve putnike namernike, a bajkoviti izgled na obali jezera nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Letnjikovac je izgrađen početkom 19. veka i njegova prvobitna namena bila je povremeni boravak i odmor veleposedničke porodice Pejačević, koja je u to veme imala dvorac u centru Rume.

DOBRODOŠLI U KRČEDIN-selo predivne prirode

Zbog svoje specifičnosti i jedinstvenosti kao spoja gradske i seoske arhitekture, letnjikovac je stavljen pod zaštitu. Danas je je objekat ruiniran i hitno je potrebno uraditi adaptaciju i rekonstrukciju.

Ono što je manje poznato jeste da je u zamku godinama živela seoska učiteljica Milica sa porodicom, koja je ceo svoj radni vek posvetila deci. Kako je objekat tokom godina uzeo zub vremena, porodica je bila primorana da se iseli, ali su u prizmelju zamka i dalje ostali đaci koji pohađaju odeljenje OŠ „Dušan Jerković“.

DOBRODOŠLI U MARADIK: Multietničko selo nadomak SRPSKE SVETE GORE

Ono po čemu su Jarkovci nadaleko poznati jeste Jarkovačko jezero, koje je nastalo 1977. godine pregrađivanjem potoka sa ciljem navodnjavanja okolnih useva, širine je oko 300 metara i dužine dva kilometra, a zahvata površinu od 35 hektara.

Tokom cele godine, sem za vreme mresta ribe, popularna je destinacija sportskih ribolovaca, a tokom leta i svih onih koji traže spas od velikih vrućina. Zbog svog prirodnog okruženja postalo je dom mnogobrojnim vrstama životinja koje ulepšavaju sliku ovog jezera.

ZAVIRITE U ČORTANOVAČKU ŠUMU: Krije brojne tajne

Jezero ima ogroman turistički potencijal, a godinama unazad postojali su planovi da se na jezeru uredi plaža i svim posetiocima ponude sportsko-rekreativni sadržaji.

Foto: Dom kulture

Centralni objekat u selu jeste Dom kulture koji je zahvaljujući inicijativi nekoliko mladih ljudi, kompletno renoviran. U adaptacije je pretrešena bina, postavljen nov laminat,okrečene prostorije i urađen novi mokri čvor.

Ubzo nakon toga, ovaj objekat je i priključen na gradsku vodvodnu mrežu. Objekat koriste mladi folkloraši, članovi KUD-a „Soko“.

DOBRODOŠLI U SLANKAMENAČKE VINOGRADE: Selo tradicije i vinogradara

Ono što je mnogima nepoznato jeste da su Jarkovci rodno mesto Oskara Zomerfilda, prvog inđijskog akademskog slikara, čija se dela čuvaju u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji.

Foto: Oskar Zomerfild, prvi akademski slikar

Zomerfild je rođen na Pejačevićevom imanju gde je njegov otac radio kao nadzornik imanja. Sudbina ili ondašnje prilike odvele su ovog, u umetničkim krugovima poznatog Inđinčana, put Budimpešte, kasnije Pariza, Minhena i Firence.

Kao odličan student vojne i umetničke akademije, Oskar vrlo brzo postaje profesor, ali ga Prvi svetski rat nakon života u evropskim metropolama vraća u rodni grad, gde se potpuno posvetio slikarstvu i umetnosti.

GDE DUNAV LJUBI NEBO: Vinarija “Acumincum” u hamamu starom 500 godina

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram