DOBRA VEST: U Inđiji počelo instaliranje meteo stanica namenjenih poljoprivredi

Na sedam lokacija u opštini Inđija počela je instalacija najsavremenijih meteo stanica za praćenje mikroklimatskih uslova namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

U okviru meteo stanica nalazi se sklop senzora koji prate parametre na tlu i atmosferi, a na osnovu dobijenih podataka poljoprivrednici će lakše moći da planiraju i upravljaju proizvodnjom na zakupljenom zemljištu u državnoj svojini.

Pouzdanost dobijenih podataka je 90 procenata što je veoma važno za poljoprivrednike radi optimalne upotrebe đubriva, vode i pesticida.

Funkcionisanje sistema odvijaće se umrežavanjem korisnika državnog zemljišta putem mobilnog telefona, na koji će dobijati sve neophodne informacije. Nakon postavljanja svih meteo stanica izvršiće se obuka za korišćenje novog sistema za poljoprivrednike.

Meteo stanice imaju mogućnost alarmiranja putem sms poruke kao najava mraza, obilnih padavina i ekstremnih temperatura. Jedna meteo stanica nadgleda površinu zemljišta u radijusu od tri do pet kilometara. Napajanje stanica vrši se preko solarnih panela.

Lokalna samouprava će ovim softverom lakše i kvalitetnije da upravlja zemljištem kroz automatizovano upravljanje, pregled i obradu svih podataka, ali i da prate promene nastale na parcelama, pre svega u cilju čuvanja kvaliteta obradivih površina.

Vrednost investicije iznosi 49.560 evra sa pdv-om i deo je projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem” podržanog od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu-Modernizacija komunalnih usluga a kroz program Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Ugovor o realizaciji je potpisan u junu tekuće godine između NALED-a i Opštine Inđija. Ceo iznos finansiran je bez učešća opštinskih novčanih sredstava.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.