U periodu između dva svetska rata u Inđiji je živeo čovek koji je dao ogroman doprinos razvoju ovog grada.

Veleposednik i bibliofil koji se u to vreme bavio ekonomskim, društvenim i nacionalnim pitanjima Srbije, Đorđe Vojnović će za svagda ostati upamćen kao neko ko je rodnom gradu pred smrt poklonio kuću, a gradskoj biblioteci zbirku od 6.000 knjiga kao legat.

Kuća Đorđa Vojnovića je izgrađena 1873. godine u Inđiji i predstavlja spomenik kulture od značaja za opštinu kao i reprezentativan primer neoklasicističke arhitekture nastale krajem 19. veka u Inđiji.

Odlukom SO Inđija Kuća Vojnovića se kao prostor za obavaljanje svojih aktivnosti 2007. godine dodeljuje ustanovi Kulturni centar koja preuzima i brigu o pomenutim legatima.

U okviru kuće se nalazi Galerija koja je pre par godina adaptirana, vinski podrum u kojem je otvorena prva vinoteka i spomen soba opremljena autentičnim komadima nameštaja iz 19. veka.

Foto: Kuća Vojnović u Inđiji

Nekoliko meseci pre smrti, krajem 1974. Đorđe Vojnović je darovao svoju kuću opštini Inđija, zajedno sa umetničkim predmetima.

Umro je 1974. godine u Inđiji u 87 godini života, a sahranjen je na inđijskom Starom groblju. Đorđe nije imao potomke, ali je iza njega ostalo Zavičajno društvo koje s kolena na koleno prenosi priču o Đorđu Vojnoviću, borcu za pravdu i istinu, bibliofilu koji je godinama bio nosilac inđijske intelektualne elite tog doba.

ĐORĐE NATOŠEVIĆ: VELIKAN INĐIJSKE OPŠTINE

Zavičajno društvo „Đorđe Vojnović“ je oformljeno avgustu 2004. godine na inicijativu grupe građana koji su znali da je Đorđe testamentom na neki način obavezao građane da od njegove kuće naprave muzej.

Foto: Unutar kuće moderan galerijski prostor

Đorđe je jedan od najzaslužnijih za izgradnju Sokolskog doma, današnjeg Kulturnog centra, čija je gradnja trajala tri godine i kako svedoče spisi na nju je utrošeno tadašnjih 600.000 dinara.

Danas je Kuća Vojnovića savremen prostor u kojem se svakog meseca na osnovu odluke Saveta Galerije Kuće Vojnovića organizuju izložbe.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: