Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Staroj Pazovi 222 ugovora građanima o subvencijama za energetsku efikasnost.


„Za građane Stare Pazove, Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili su ukupno 45 miliona dinara za subvencije kojim ih podržavamo da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele. Danas dodeljujemo 222 ugovora dok
će ukupno biti dodeljeno oko 350, što je više nego prethodne godine i pokazuje da građani sve više koriste ovu direktnu pomoć države. Stara Pazova je jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su učestvovale na prošlogodišnjem javnom pozivu i drago mi je što građani prepoznaju koristi od ulaganja u energetsku efikasnost objekata u kojima žive, posebno jer su rezultati vidljivi već posle tri, četiri meseca. U poslednje tri godine, Ministarstvo i opština opredelili su gotovo 90 miliona dinara za subvencije za energetsku efikasnost i uspešno smo završili radove u blizu 500 domaćinstava u Staroj Pazovi”, rekla je ministarka.

Ona je ukazala da svaka mera energetske sanacije, zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova, ugradnja solarnih panela mogu da pomognu u smanjenju potrošnje i za trećinu i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

„Na građanima je da izaberu najpogodnije mere energetske efikasnosti za njihove kuće ili stanove. Za one koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere, podigli smo prag za subvencije koje je inače 50 odsto, na čak 65 odsto ukupne investicije, dok u Staroj Pazovi imamo oko 50 domaćinstava koji su konkurisali za više mera. Ovaj program će trajati naredne četiri godine, do sada je dodeljeno više od 3.000 subvencija, a novca ima za 50.000 domaćinstava koja će moći da iskoriste priliku da smanje potrošnju energije, za šta smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Građani će već od proleća moći da se prijave na novi javni poziv”, rekla je Đedović Handanović.


Ministarka je podsetila da Srbija troši tri i po puta više energije u odnosu na evrpski prosek da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda. „Prostora za uštedu energije ima, što najbolje ilustruje broj domaćinstava koja ostvaruju popuste na računima za racionalnu potrošnju električne energije. U novembru je 1,6 miliona domaćinstava dobilo popust na računu za struju, zbog
smanjenja potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne ili 2021. godine. Čak petina od ovih domaćinstava je ostvarila maksimalan popust od 40 odsto“, navela je ona.

Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova naveo je da je Stara Pazova izuzetno privredno razvijena opština sa 1000 preduzeća i 3000 preduzetnika.

„Stara Pazova se razvija, otvaraju se radna mesta, broj stanovnika i investitora je u stalnom porastu i naša opština planira da izdvoji značajno više sredstava za energetsku sanaciju u narednoj godini kako bi što veći broj građana učestvovao i energetski sanirao svoja domaćinstva“, rekao je on.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: