Petoro učenika i dva nastavnika Osnovne škole „Braća Grulović“ iz Beške boravili su u studijskoj poseti gradu San Sevoro u Italiji u okviru programa „Erazmus +“ Fondacije Tempus. Poseta predstavlja nastavak projekta „Čuvari Zemlje 21. veka“ u kojem učestvuju škole iz Italije i Rumunije.

U toku realizacije projekta intenzivno se radilo na edukaciji učenika o očuvanju vodenih ekosistema. Aktivnosti projekta podrazumevale su i tri mobilnosti, od kojih je prva održana u Srbiji putem onlajn platforme.

Druga mobilnost je održana u rumunskom gradu Krajovi, a treća mobilnost u Italiji.

Tokom pet dana boravka u Italiji, učenici iz Beške su se upoznali sa značajem i zaštitom ekosistema mora kroz brojne edukativne i kreativne radionice u ambijentalnoj nastavi.

Najveću utisak na učenike ostavio je, po malo već zaboravljeni način lova ribe pomoću platforme „trabuki“, kao i posmatranje flamingosa u najvećoj solani u Evropi.

Šetnjom kroz nacionalni park del Gargano i muzej upotpunjeno je njihovo znanje o flori i fauni ovog dela Jadranske obale.

Nakon ove posete, realizacija projekta „Čuvari Zemlje 21. veka“ ulazi u završnu fazu, kada će se prikupiti svi primeri dobre prakse i predstaviti u Priručniku koji će biti štampan na četiri jezika: srpskom, rumunskom, italijanskom i engleskom.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: