Savetnik ambasade Turske u Beogradu Ojtun Čelik posetio je Opštinu Inđija i sa predsednikom Vladimirom Gakom razgovarao o realizaciji zajedničkih projekata.
Imajući u vidu da su se na teritoriji opštine Inđija u 17. veku desile velike bitke između tadašnjeg Osmanskog i Austrougarskog carstva koju su uglavnom činili Srbi, predloženo je da se na tom području izgradi monumentalni spomenik sa platoom i hotelskim kapacitetima.

U narednom periodu započeće se sa realizacijom projekta a prvi korak je formiranje zajedničkog tima koji će koordinirati svim aktivnostima.

Gak je upoznao Čelika da je još 2017. godine potpisan sporazum sa turskim industrijskim centrom Bursom kada je, između ostalog, tadašnji gradonačelnik Redžep Altepe izrazio nameru da grad Bursa učestvuje u sufinansiranju projekta.
Inače, godišnje kroz Srbiju u tranzitu prođe preko milion i po turskih državljana. Obzirom da se Inđija geografski nalazi na polovini puta između zapadnoevropskih zemalja i matične države, izgradnja kompleksa bi, pored istorijskog, imala i kulturološki i turistički značaj.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: