ČUVENI EX YU BEND “Atomsko sklonište” večeras na Scena festu u Inđiji

Četvrtog dana Scena festa u Inđiji nastupiće čuvena grupa “Atomsko sklonište” a koncert je zakazan od 22.30 časova na velikoj bini kod Kulturnog centra.

Kao predgrupa nastupiće bend “Nea” sa početkom u 21.00 čas.

Prethodno u 20.00 časova tradicionalnu 12. Međunarodnu umetničku koloniju u Krčedinu otvoriće frontmen grupe “Atomsko sklonište” Bruno Langer.

Atomsko sklonište je hrvatska i jugoslavenska hard rock grupa osnovana u Puli 1977. godine. Ova muzička grupa je uglavnom poznata po čvrstoj hard rock muzici i svojim antiratnim tekstovima.

Mada ni po žestini muzike nije bilo mnogo bendova u SFRJ koji bi se s njima mogli uporediti, potpuno nov pristup doneli su svojim multimedijalnim projektom: tekstovima, scenskom pojavom te umetničkim fotografijama kojima su se predstavljali javnosti.

Na koncertima su nastupali okruženi bodiljikavom žicom, u poderanoj odeći, praćeni pirotehnikom, a ponekad su znali scenografiju obogatiti sa stotinama otvorenih kišobrana kao simbolima zaštite.

Tokom koncerta nije bilo najava pesama ni zahvaljivanja publici. U početnoj fazi delovanja grupe biće uključeno oko 20 stalnih saradnika iz različitih segmenata delovanja: slikarstvo, fotografija, dizajn, književnost i film.

Za naziv grupe članovi su imali nekoliko predloga, ali ih je Obradović ipak ubedio da je Atomsko sklonište najprihvatljivije ime.

Sadašnji frontmen pulske grupe Atomsko sklonište, Bruno Langer rođen je u Rijeci, deo detinjstva proveo je u Zagrebu, a zatim se trajno vezao za Istru i Pulu.

Kao četrnaestogodišnjak na poklon od prijatelja dobija svoju prvu gitaru i to sa samo dve žice. Njegova prva bas-gitara bila je iz kućne radinosti Dinka Bijažića, pulskog muzičara koji mu je otkrio svet električnih instrumenata i bio njegov učitelj gitare.

Bijažić i njegov sastav Beat Stones su predstavljali začetnike pulskog roka, a ostali su upamćeni i po nastupima u Italiji, što je tada predstavljalo veliki uspeh. Bijažić je 1964. godine bio u potrazi za basistom, pa mu je Branko Umković (bubnjar i pulski „kralj pevanja”) doveo Langera.

Iz te će se saradnje izroditi službeni Langerov bend Fantomi, mada je Langer još pre svirao u bendu Apaši. No Fantomi ne traju dugo, pa Bruno postaje basista Logaritma. Nakon što Logaritmi prestaju s radom, 1968. godine nastaje Hush, preteča Atomskog skloništa.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *