ČUVAJMO NAŠE NAJMILIJE: Danas se obeležava Svetski dan PORODICE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila  Svetskim danom porodica, koji se prvi put obeležio 1994. godine pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece“.


Svetski dan porodice počeo se obeležavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Na taj dan, širom sveta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za porodicu kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice.

Sve države su pozvane da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obaljanju kućnih poslova uz eliminisanje svake diskrimanacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Zvanični simbol UN za Svetski dan porodica sastoji se od zelenog kruga sa slikom jednostavnih elemenata crteža kuće i srca u središtu kuće. Simbolom se pokazuje da je porodica centar društva i da obezbeđuje stabilno i podržavajuće okruženje za sve svoje članove, svih uzrasta, svih generacija.

I u opštini Inđija biće obeležen ovaj značajan datum, te će Predškolska ustanova “Boško Buha” od 17 časova u objektu “Sunce” u Inđiji nizom aktivnosti proslaviti ovaj datum.

I Centar za socijalni rad “Dunav” i Udruženje penzionera  iz Inđije organizuju prigodan program u čast porodici koji će biti organizovan u Kulturnom centru sa početkom u 19 časova. U svečnosti učestvuju đaci iz osnovnih škola inđijske opštine i KUD “Soko”. Ulaz je besplatan.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram