Press "Enter" to skip to content

ČUDO OD DETETA: Daria Danka Dekić-devojčica koja sa 10 godina objavljuje prvu knjigu

Desetogodišnja Daria Danka Dekić, učenica V-2 razreda OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ iz Nove Pazove nije obična devojčica. Ona odlično govori engleski, ima sve petice, nosilac je brojnih diploma i medalja sa takmičenja plesa.

Foto: Promocija zakazana za 17. decembar

Obožava konje i jahanje, odlično skija i pliva, a ono što je u potpunosti izdvaja od njenih vršnjaka je to što je Daria sa samo deset godina napisala prvu knjigu. Reč je o zbirci pesama „Moja prava“ koja će imati promociju 17. decembra u 18 časova u njenoj osnovnoj školi u Novoj Pazovi.

Sve je počelo tako što je Daria prošle godine učestvovala na školskom konkursu kada je poslala nekoliko svojih pesama, a upravo pesma „Moja prava“ je objavljena u 100 talenata Sremskog okruga počinje priču Darijina majka Rada Orlović.

Ljudi iz izdavačke kuće su nas kontaktirali i tražili još njenih pesama,tako da smo sakupili oko 40 pesmica, pa tako sve i kreće.

Kako ističe majka njeno interesovanje za poeziju datira iz drugog razreda, kada je učiteljica prepoznala Darijin talenat za pisanje poezije.Otuda i veliki broj pesama koje su nastale na časovima srpskog jezika na zadatu temu.

Njene pesmice su humoristične ali sa druge strane vrlo emotivne, opisuju školske dane, odnose sa drugarima i učiteljicom a jednu pesmu je posvetila i direktoru kaže majka.

Darija je od malih nogu pokazala interesovanje za čitanje, te je kako kaže njena mama, pročitala više od 200 knjiga, što je u njoj i probudilo ljubav prema pisanju.

-Pored redovne lektire u školi, Daria redovno posećuje biblioteku, a jednu knjigu pročita maltene za dva dana jer je to zanima.

Obožava jezike, engleski govori perfektno, a nedavno je i prevela jednu njenu pesmicu. Pored enegleskog uči i ruski.

Od početka školovanja ova desetogodišnja talentovana devojčica dobila je brojne diplome i medalje na različitim takmičenjima iz matematike i recitovanja.

Foto: Brojne diplome i medalje

Brojne medalje stigle su i sa internacionalnih takmičenja plesa, koji Darija i danas pohađa, a poslednje je organizovano u Makedoniji kada su devojčice, među kojima je i Darija, osvojile ekipno drugo mesto.

Ne možemo da ne spomenemo i ekološku sekciju u kojoj je Darija aktivna, a njeno odeljenje je učestvovalo u uređenju prvog školskog javnog parka.

-Kada god se u školi organizuju humanitarne akcije i priredbe ona se rado uključuje kaže njena majka i ističe da je Darija vrlo svestrana.

Ova desetogodišnjakinja je uvrštena među mlade talentovane pesnike a njena zbirka pesama „Moja prava“ je ugledala svetlo dana prošlog meseca.

Svoju prvu veliku promociju imaće u školi 17. decembra u svečanoj sali OŠ„Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ , a na promociji će na Darijinu inicijativu učestvovati i njeni drugari koji će recitovati pesme. Najveću zahvalnost, kako ističe majka, duguju učiteljici Mirjani Karavla, koja je sa Darijom radila od početka.

Kako na kraju kaže njena majke, Darija je sa nepune tri godine krenula u UMS-školu za talente u Beogradu, gde je pokazala brojna interesovanja i veliki potencijal.

-Beskrajno hvala ljudima koji su zaista radili sa decom, a rezultati nisu izostali. Nije suština da neko samo bude dobar đak, već i dobar sportista, drug i na kraju dobar čovek zaključuje Darijina majka i kaže da ona podjednako voli i uživa u svemu što radi, a motivacije joj ne nedostaje.

Ova devojčica za sebe ume da kaže da je dete koje i dalje voli da se igra sa igračkama, uživa u plivanju i drugim dečijim radostima, a sudeći po dosadašnjim uspesima pred njom je sjajna i blistava budućnost!!!

Podelite sa prijateljima:
  • 229
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube