Press "Enter" to skip to content

ČORTANOVCI: Najveći BISER turizma u inđijskoj opštini

U zagrljaju Fruške gore na samoj obali Dunava ušuškalo se selo Čortanovci-mesto koje su tokom istorije želeli da osvoje mnogi narodi.

Ovo bajkovito naselje može se pohvaliti prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i srdačnim meštanima.

Nisu bez razloga Rimljani izgradili čuveno utvrđenje Castra Herculis (Herkulov grad), koje i dan danas svedoči o granicama Rimskog carstva.

U istorijskim knjigama se može naći podatak da je u 18. veku  Sveti Sava posećivao ove prostore a postavio je i arhiepiskopa Arsenija II za episkopa Srpske Pravoslavne Crkve, inače rođenog blizu Čortanovaca.

Čortanovci su poznati i po planinarskom domu “Kozarica”, planinarskom domu smeštenom na najmanjoj nadmorskoj visini na svetu (84 m). Ovaj planinarski dom se nalazi u neposrednoj blizini Dunava u čortanovoj šumi. Sagrađen je 1952. godine.

Pored se nalazi i izvor “Kozarica”. Ovaj izvor se naziva još i “Savinac” jer kruži priča o tome kako je u 12. veku Sveti Sava prošao tuda prema Kovilju da pomiri brata Stevana sa mađarskim kraljem Andrijom. Izvor je podignut 1890. a obnovljen je 2006. godine.

Vilu Stanković je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji.

Vila Stanković: Rezidencija kakvu nema Evropa

Podignuta na prelepom mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Banat i Bačku, vila kraljevskog namesnika dr Radenka Stankovića i danas predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji.

Kozarica-simbol prvomajskog uranka

Selo broji oko 2.500 meštana, a u vikend zoni Čortanovaca ima blizu 3.000 vikendica u okviru Nacionalnog parka Fruška gora.

Čortanovci su idealno mesto za odmor, ali, izgleda, pomalo zaboravljeno i ostavljeno samo ljudima koji vole prirodu i mir.

Veliki turistički potencijal poslednjih dvadeset i više godina se gotovo uopšte ne koristi, iako je ovaj potez ranije bio poznat kao čortanovačka ili dunavska rivijera.

Sedamdesete godine prošlog veka važe za zlatno doba čortanovačkog turizma kada su na popularnu, dunavsku rivijeru dolazili turisti iz cele bivše Jugoslavije.

Tada je tu postojao hotel sa 120 ležajeva, šest restorana u Čortanovačkoj šumi. Sada je sve to propalo, niko ne održava te objekte, hotel je izgoreo, restorani ne rade.

Ovo slikovito naselje može se pohvaliti jednom od najlepših plaža na ovom delu toka Dunava, atraktivnim peščanim sprudovima i ostrvima, prirodnim ambijentom Mihaljevačke šume, te se preporučuje ljubiteljima sporta i rekreacije – aktivnog odmora u prirodi.

Na ovoj lokaciji snimane su scene iz filma “Varljivo leto 68.”, delovi serije “Vere i zavere” i još mnoge sekvence iz filmova i serija srpske kinematografije.

Najpoznatiji Čortanovčanin je bio Andrija Andra Jović čovek koji je osnovao prvi fudbalski klub u tadašnjoj Srbiji – BSK, 1911. godine i prvi Srbin koji je postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Čortanovci ponosni na Andru Jovića

Kako su najavili u opštini Inđija uskoro počinje rekonstrukcija puta od Vile Stanković do Dunava. Očekuje se da će izgradnjom ovog puta Čortanovačka šuma dobiti stari sjaj i da će se stvoriti osnovni uslovi za unapređenje turizma jednog od najlepšeg mesta inđijske opštine.

Please follow and like us:
error0
Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Mission News Theme by Compete Themes.
error

Podeli :)

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube