ČORTANOVCI Interesantno mesto gde se grle Fruška gora i Dunav

Čortanovci, poznato izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, predstavljaju interesantno seosko naselje smešteno na samoj obali Dunava.

ZAVIRITE U ČORTANOVAČKU ŠUMU: Krije brojne misterije i blaga….(FOTO)

Samo selo broji oko 2.500 meštana, a u vikend zoni Čortanovaca ima blizu 3.000 vikendica u okviru Nacionalnog parka Fruška gora.

FRUŠKA GORA: Lepotica među planinama i centar duhovnosti Srema

Čortanovci su idealno mesto za odmor, ali poslednjih 20 godina pomalo zaboravljeno i ostavljeno samo ljudima koji vole prirodu i mir.

Sedamdesete godine prošlog veka važe za zlatno doba čortanovačkog turizma kada su na popularnu, dunavsku rivijeru dolazili turisti iz cele bivše Jugoslavije.

Tada je tu postojao hotel sa 120 ležajeva, šest restorana u Čortanovačkoj šumi. Sada je sve to propalo, niko ne održava te objekte, hotel je izgoreo, restorani ne rade.

Opština Inđija je prošle godine uradila put od Vile Stanković do Dunava, te se očekuje u narednom periodu da Čortanovačka šuma ponovo dobije stari sjaj.

Čortanovci su poznati  po planinarskom domu “Kozarica”,  smeštenom na najmanjoj nadmorskoj visini na svetu (84 m). Ovaj planinarski dom se nalazi u neposrednoj blizini Dunava u čortanovoj šumi i sagrađen je 1952. godine.

Pored se nalazi i izvor “Kozarica”. Ovaj izvor se naziva još i “Savinac” jer kruži priča o tome kako je u 12. veku Sveti Sava prošao tuda prema Kovilju da pomiri brata Stevana sa mađarskim kraljem Andrijom. Izvor je podignut 1890. a obnovljen je 2006. godine.

Kozarica-simbol prvomajskog uranka

Pored priprodnih vrednosti i lepota, selo je bogato i kulturno-istorijskim spomenicima: ostaci naselja iz neolita, ostaci rimskog utvrđenja kao i čuvena Vila Stanković – vila kraljevskog namesnika Radenka Stankovića.

Podignuta na prelepom mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Banat i Bačku, vila kraljevskog namesnika dr Radenka Stankovića i danas predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji.

Vila Stanković: Rezidencija kakvu nema Evropa

Ovo slikovito naselje može se pohvaliti jednom od najlepših plaža na ovom delu toka Dunava, atraktivnim peščanim sprudovima i ostrvima, prirodnim ambijentom Mihaljevačke šume, te se preporučuje ljubiteljima sporta i rekreacije – aktivnog odmora u prirodi.

Na ovoj lokaciji snimane su scene iz filma “Varljivo leto 68.”, delovi serije “Vere i zavere” i još mnoge sekvence iz filmova i serija srpske kinematografije.

Najpoznatiji Čortanovčanin je bio Andrija Andra Jović čovek koji je osnovao prvi fudbalski klub u tadašnjoj Srbiji – BSK, 1911. godine i prvi Srbin koji je postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nasuprot vikend naselja Čortanovci-Dunav koje se nalazi na desnoj obali Dunava, leva obala predstavlja netaknuto šumsko prostranstvo koje je deo zaštićene zone prirode “Koviljsko-petrovaradinski rit”.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram