Ekipe novosadske “Ciklonizacije” počele su danas akciju mehaničkog suzbijanja ambrozije na teritoriji opštine Inđija.

Kako navode iz ovog preduzeća sa ručnim košenjem su počeli na loakcijama u okolini bazena i Zoološkog vrta, a akcija će biti nastavljena u narednim danima.

Pre početka radova u okviru akcije sistematske zaštite zdravlja građana od ambrozije izvedeno je mapiranje površina zaraženih ambrozijom. Na osnovu ovih mapa u narednim danima naše ekipe izvodiće mehaničko suzbijanje ambrozije ručnim i traktorskim košenjem. Naručilac posla je Opština Inđija, a ambrozija će se suzbijati na zelenim javnim površinama, uz deponije, na površinama uz puteve, pruge, javne ustanove, kao i atarske puteve, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Kako navodi, ekipe će ručno košenje raditi i tokom vikenda, a traktorsko košenje atarskih puteva počeće od ponedeljka.

Mapiranje je pokazalo da najviše ambrozije ima u atarima, uz atarske puteve, što je i očekivano jer se radi o plodnoj i održavanoj zemlji na kojoj se ambrozija lako prima i razvija. Kako se atari nalaze u blizini naaelja, polen iz atara uz pomoć vetra lako stiže do njih, te će iz tog razloga veći deo površina koje će se kositi biti upravo uz ove puteve, ali neće biti zapostavljena, naravno, ni sama naselja, kaže Aćimović.

On podeseća da su, kada je reč o sistematskoj akciji suzbijanja ambrozije, koju “Ciklonizacija” izvodi u saradnji sa opštionskom upravom, hemijski tretmani protiv ovog opasnog alergenog korova, izvedeni tokom proleća ove godine na teritoriji cele opštine.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: