Šahisti Srbije postali su prvaci Evrope u šahu, dame naše zemlje zauzele osmo mesto.

Fantastičan uspeh naši momci postigli posle trijumfa u poslednjem kolu nad selekcijom Grčke od 3:1. Dame poražene istim rezultatom od Azerbejdžanki.

Za reprezentaciju Srbije nastupao je čuveni staropazovački šahista Aleksandar Inđić.

Meč sa Grcima bio je vrlo težak, osećala se nervoza u našim redovima zbog šanse kojoj se malo ko nadao. Selektor Miodrag Perunović odlučio je da u ovom meču igra bez najiskusnijeg, Roberta Markuša i još jednom pogodio sa izmenom. Velimir Ivić je od starta krenuo odvažno belim figurama u partiji sa Evgeniosom Joanidisom i u završnici stekao
materijalnu prednost koju je vrlo brzo pretvorio u pobedu za vodstvo od 1:0 u meču. Borio se tada Aleksandar Indjić za remi protiv Stamatisa Kurkulos- Arditisa, izgledalo je da nam baš tih pola poena treba za trijumf jer su pozicije u susretima Nikolasa Teodorua i Aleksandra Predkea, odnosno Alekseja Sarane i Dimitriosa Mastrovasilisa bile potpuno jednake. Napeti nervi su učinili svoje, taman kada je Indjić prišao remiju, Predke je sam sebi zakomplikovao situaciju, Sarana je pronašao motiv za igru na pobedu. Postepeno, Predke je išao ka porazu, a Sarana ka pobedi. Inđić je igrao slabiju završnicu ali mu je protivnik poklonio lovca i poen. Bio je to znak da ljubitelji šaha u Srbiji obrišu znoj sa čela. Medalja je bila u džepu, pitanje je bilo samo kog sjaja. Na kraju velikih Srbija – Grčka 3:1. Jedini poraz doživeo je Aleksandar Predke na prvoj tabli od Nikolasa Teodorua.

Ovo je prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za naš šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu. Prvi put zastava Srbije vijorila se na pobedničkom postolju jednog ekipnog seniorskog takmičenja od osamostaljenja države 2006. godine.

Veliki uspeh ostvarili su Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Indjić, Robert Markuš i Velimir Ivić. Selektor je Miodrag Perunović, a trener reprezentacije Miloš Perunović.

Srebro je pripalo Nemačkoj reprezentaciji koja je, kao i Srbija sakupila 15 bodova, ali je po dodatnim kriterijumima bila slabija od našeg nacionalnog tima, dok je bronza pripala selekciji Jermenije.

Dame su u poslednjem kolu bila veoma blizu medalje, ali su izgubile od objektivno jače reprezentacije Azerbejdžana sa 3:1. Još jednom je Teodora Injac bila sjajna na prvoj tabli, nadigrala je Gunaj Mamazadu, osvojila normu za muškog velemajstora i okitila se zlatnom medaljom za pojedinalni rezultat na prvoj tabli. Na drugoj, trećoj i četvrtoj tabli Velikić, Gajčin i Mandura propustile su priliku da ozbiljnije ugroze Fatalijevu, Bejdulajevu i Baladjajevu.

Naše devojke su na kraju završile na deobi 7. pozicije, po dodatnim kriterijumima su 8. što je za 7 mesta bolje od njihove startne pozicije po rejtingu. Tijana Mandura osvojila je zlatnu medalju za rezultat rezerve i normu za ženskog velemajstora.
Selektorka reprezentacije je Alisa Marić, a trener Zoran Arsović.

Šampionke Evrope postale su šahistkinje Bugarske, srebro je otišlo u Azerbejdžan, dok su se bronzom okitile Francuskinje.

Izvor i foto: Šahovski savez Srbije

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: