U četvrtak, 28. oktobra sa početkom u 18 časova u Galeriji Kuće Vojnovića biće otvorena izložba pod nazivom Blek karbon (Black carbon).

Posebno tokom zimskih meseca, svesni smo prisustva sitnih čestica u vazduhu koje nas guše i ostavljaju tamni lepljivi trag na fasadama i automobilima. Naše okruženje postalo je, zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva čije sagorevanje i stvara čestice čađi, ekstremno zagađeno. Bez obzira na upozorenja naučnika, i dalje se proširuju rudnički kopovi, metali se prerađuju u postrojenjima koja ne poseduju uređaje za prečišćavanje, otpad se izliva u vodotokove i truje ribe, a celokupna industrija se seli u siromašne zemlje u kojima ne postoji stritkna kontrola zagađenja. Ipak, to nije samo problem siromašnih, već čitave zemaljske kugle, jer vetrovi i voda raznose produkte zagađenja po čitavoj planeti.

Termin Black Carbon je u osamdesetim godinama prošlog veka odredio poznati srpsko-američki fizičar Tihomir Novakov (1929–2015). Naziv se odnosi na količinu sunčeve svetlosti koju apsorbuju čestice nastale nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva u našem okruženju i koja predstavlja glavni sastojak čađi i uzrok je negativnog uticaja na okolinu. Multimedijalna izložba, autorski projekat dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov (kćerke Tihomira Novakova), zasnivaće se na radovima savremenih umetnika koji će za osnovnu temu svojih ostvarenja imati Black Carbon. Izložba predstavlja jedan od inovativnih naučno-umetničkih projekata koji koriste umetnost kako bi ukazali i na globalne klimatske promene. Obuhvatiće radove koji su zasnovani na reakcijama čula, a uključuju dela vizuelne, audio, taktilne i olfaktorne umetnosti.

Tihomir Novakov je rođen u Somboru, a zajedno sa drugovima iz detinjstva Stevanom Koičkim (1929–2007) i Bogdanom Maglićem (1928–2017) pohađao somborsku Gimnaziju “Veljko Petrović”; s njima je ostao u prijateljskim vezama do kraja života, dok su sva trojica istovremeno postajali vodeća naučna imena u svojim oblastima. Novakov je doktorirao na Beogradskom univerzitetu a post- doktorske studije je završio u oblasti nuklearne fizike na Nobelovom istitutu u Švedskoj. Tokom šeste decenije 20. veka započeo je profesuru na Beogradskom univerzitetu, kao i istraživačku karijeru na Nuklearnom istitutu u Vinči. Na poziv Univesity of California, Berkley, Novakov je 1963. godine otišao u SAD. Radeći kao istraživač u Lavrence Berkley National Laboratory dao je revolucionarni doprinos na polju proučavanja životne sredine. Jedno od njegovih otkrića je prepoznavanje klimatskih promena, kontrola vazdušnog zagađenja, globalno zagrevanje, čađ i Black Carbon. U istraživanjima je sarađivao s istraživačima iz Austrije, Kine, Porto Rika i mnogih drugih delova sveta. Kao počasni član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Akademije nauka i umetnosti Austrije, Novakov se zalagao za početak istraživanja kritičnih problema zagađenja čovekove sredine. Do kraja života je uvek s ponosom sebe nazivao srpskim Amerikancem s dubokim korenima u Vojvodini – regionu čiji je predeo i način života uvek nosio u srcu.

U postavku izložbe Black Carbon: nauka, umetnost i čovekova sredina uključeni su radovi trinaestoro internacionalnih umetnika koji stvaraju u različitim medijima, individualna ostvarenja ili kao kreativne grupe. Polazište za njihova ostvarenja u oblasti digitalne umetnosti, fotografije, filma, slikarstva, grafike predstavlja rad Tihovima Novakova i njegovo otkriće u kojem su našli inspiraciju za svoje kreacije. Kao naučno-umetnička izložba, Black Carbon: nauka, umetnost i čovekova sredina treba da prikaže prožimanje umetnosti i nauke, a takođe i da ukaže na značajan doprinos jednog od srpskih eminentnih fizičara. Pored umetnika, u pripremi izložbe je učestvovala grupa američkih fizičara koji će svojim komentarima približiti publici i rad Tihomira Novakova i radove inspirisane njegovim istraživanjima i naučnim dostignućima. Pored autora iz Srbije – Snežane Petrović, umetničke grupe MPart i Đorđa Makovića, na izložbi će svoje interpretacije teme o crnom ugljeniku prikazati i češko- srpski kreativni par Biljana Golubović&Dragan Dragin, norveški umetnički par Bull.Miletić, kao i američki autori Ron Hat, Snežana Sarasvati Petrović, Đžastin Brus Gargalja. Izložbu su priredile kustoskinje Anna Novakov i Jasna Kujundžić Jovanov.

Izložbu prati obiman katalog u pdf formatu, koji će posetioci moći besplatno da skinu sa sledećih portala:
https://www.provisionalart.space
https://independent.academia.edu/JasnaJovanov

Izložba je već bila prikazana u Gleriji UK Parobrod u Beogradu tokom avgusta, do kraja septembra publika je mogla da je vidi u Somboru, a publika u Inđiji će moći da je pogleda u Galeriji Kuće Vojnovića do 11. novembra 2021. godine.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: