Na Preobraženje  19. avgusta   na platou kod spomenika Bitke kod Slankamena, organizovana je svečanost  povodom 330. godina od bitke.

Svečanosti su prisustvovali prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak i čelnici lokalne samouprave, predstavnici Turističke organizacije opštine Inđija, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja  kao i građani.

-Decenijama se ovaj događaj nije obeležavao. To se ne sme više dešavati.
Današnjoj generaciji je obaveza da pamti srpske tragedije kako bi iz istorijskih događaja izvukla pouke. Da se nikad ne zaboravi poručio je predsednik Gak.

VIDEO:

Program  je započeo  pomenom za stradale Srbe koji su se borili na obe strane, u redovima Svetog rimskog carstva i u redovima Osmanskog carstva.

Nakon toga je izvedena  predstava “Iz ugla jedne Sremice” u izvođenju inđijskog amaterskog pozorišta . Кomad je pisan na osnovu zapisa novinara Branika od 18. avgusta 1892. godine.

Nakon oficijalnog dela polaganja venaca i obraćanja državnih zvaničnika, pevačko društvo Mokranjac je izvelo nekoliko numera koje su se izvodile na dan otkrivanja spomenika 1892. godine. Inače sam Stevan Mokranjac je prisustvovao otkrivanju spomenika i dirigovao svojim horom.

 


Ove godine je izvršena rekonstrukcija spomenika i uređenje platoa oko spomenika.

O SLANKAMENAČKOJ BICI:

20.000 Austrijanaca pod zapovedničkom palicom markgrofa Badenskog i 10.000 Srba kojima je zapovedao podvojvoda Jovan Monasterlija, sukobili su se 19. avgusta 1691. godine kod Slankamena sa nadmoćnom turskom vojskom. Bila je to jedna od najvažnijih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju.

Između Starog i Novog Slankamena, na brdu Mihaljevci, tog avustovskog dana došlo je do sukoba između austrijske i turske vojske. Ovo je jedna od značajnijih bitaka Velikog bečkog rata (1683−1699) koji je označio prekretnicu u austro-turskim odnosima i kraj vladavine Osmanlija u Panoniji.

Iako brojčano slabija, pobedu je izvojevala austrijska vojska a u bici je pored mnogih osmanskih vojnika poginuo i predvodnik turske vojske veliki vezir Mustafa Ćuprilić.

Trijumfu austrijske vojske u velikoj meri doprinelo je i učešće oko 10.000 vojnika srpske milicije pod zapovedništvom podvojvode Jovana Monasterlije.

Obelisk posvećen ovoj bici, visok 16 metara, podignut je 1892. godine na visu iznad Slankamena. Tom je prilikom orkestrom dirigovao Stevan Mokranjac, a sam spomenik krase stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

Oni glase: “I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignuti smrću neumrlim”.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: