BISER TURIZMA: “Dunavska rivijera” u Čortanovcima postaje ponovo atraktivna

Put od Vile Stanković do železničke stanice u Čortanovcima je skoro završen, ostalo je da se urade bankine i deonica kaldrme dužine 100 metara.

Put kao put ne bi imao toliki značaj da ne vodi do jednog od najlepših vikend naselja, odnosno Čortanovačke šume.

Samo selo broji oko 2.500 meštana, a u vikend zoni Čortanovaca ima blizu 3.000 vikendica u okviru Nacionalnog parka Fruška gora.

Čortanovci su idealno mesto za odmor, ali poslednjih 20 godina pomalo zaboravljeno i ostavljeno samo ljudima koji vole prirodu i mir.

Sedamdesete godine prošlog veka važe za zlatno doba čortanovačkog turizma kada su na popularnu, dunavsku rivijeru dolazili turisti iz cele bivše Jugoslavije.

Tada je tu postojao hotel sa 120 ležajeva, šest restorana u Čortanovačkoj šumi. Sada je sve to propalo, niko ne održava te objekte, hotel je izgoreo, restorani ne rade.

Čortanovci su poznati  po planinarskom domu “Kozarica”,  smeštenom na najmanjoj nadmorskoj visini na svetu (84 m). Ovaj planinarski dom se nalazi u neposrednoj blizini Dunava u čortanovoj šumi i sagrađen je 1952. godine.

Pored se nalazi i izvor “Kozarica”. Ovaj izvor se naziva još i “Savinac” jer kruži priča o tome kako je u 12. veku Sveti Sava prošao tuda prema Kovilju da pomiri brata Stevana sa mađarskim kraljem Andrijom. Izvor je podignut 1890. a obnovljen je 2006. godine.

U narednom periodu očekuje se da čuvena dunavska rivijera ponovo procveta i niknu novi sadržaji koji će privući turiste iz cele Srbije.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram