Počela je velika sistematska akcija zaštite zdravlja građana i njihove imovine
od štetnih glodara.

Ova sistematska deratizacija prema planu treba da obuhvati domaćinstva, javne prostore i infrastrukturu na celoj teritoriji opštine Inđija. U saradnji sa opštinskom upravom, akciju izvode novosadska “Ciklonizacija” i preduzeće “Racom 92”.

Deratizacija je za građane besplatna, potrebno je samo da omoguće vidno obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od potrebe, postave preparat, ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih saveta i uputstava.

Tretmani obuhvataju individualna domaćinsta, zgrade, javne površine – deponije,groblja, kanalizacione šahtove i kanal u naselju Inđija.

– Koristimo moderan biocidni preparat odloženog delovanja nove generacije koji je pokazao svoju efikasnost, a građani uputstvo za upotrebu i mere opreza dobijaju na pakovanju, objasnio je Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

On apeluje na građane da ne lageruju preparat, već da ga koriste.

– Zaštita od glodara zajednički je interes svih građana, a deratizacija u ovom delu
godine je izuzetno važna jer je to vreme kada se glodari povlače sa otvorenog u
stambene objekte i skladišta.

Sistematska akcija najbolje rezultate daje ako je u kratkom periodu pokrivene velika teritorija. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema,
kaže Aćimović.

ZAŠTITA OD ZARAZNIH BOLESTI

Organizovanjem ove akcije opština Inđija se svrstala u red komunalno uređenih lokalnih zajednica u Srbiji koje sistematski vode brigu o zaštiti zdravlja svih građana od celog spektra zaraznih bolesti čiji su prenosioci štetni glodari.

Aćimović podseća da štetni glodari prenose preko 30 vrsta bolesti među kojima su i bruceloza, tuberkuloza, kuga, salmonela, slinavka, šap, besnilo i trihineloza, i zbog toga je veoma bitno da njihova brojnost bude pod sistemskom kontrolom. Takođe, štete koje pričinjavaju na uskladištenoj hrani i drugoj imovini mogu biti višemilionske.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: