OŠ ,,Vera Miščević” nalazi se u Podunavlju, ulica Kralja Petra prvog 33 i obuhvata dva sela, Belegiš i Surduk.

Nastala je 26. aprila 1977. spajanjem osnovnih škola ,,Vera Miščević” iz Belegiša i ,,Jovan Jovanović Zmaj” iz Surduka u jednu školu koja je bila u sastavu OŠ ,,Podunavlje” sa sedištem u Starim Banovcima, a od 1. januara 1986. je samostalna škola sa sedištem u Belegišu.

 

Osnovna škola u Belegišu postoji od sredine XVIII veka o čemu svedoče podaci iz 1772. godine.
Prvi učitelj (magister) Lazar Simonović pominje se 1780. godine. Početkom XX veka škola je bila četvororazredna.
Imala je 369 učenika u redovnoj i 67 u ‘poftornoj’ nastavi. Stara škola je zapaljena maja 1943. a izgradnja sadašnje zgrade trajala je od 1948. do 1952. Osnovna škola – istureno odeljenje u Surduku nastala je približno u isto vreme kad i u Belegišu.
Prvi pisani pomen potiče iz 1773. Prvi učitelj o kojem postoje podaci je Andrija Ivanović. Stara školska zgrada je spaljena 1943. godine, a zidanje sadašnje zgrade u Surduku završeno je 1954. godine. Škola u Surduku je od 1957. do 1977. godine nosila naziv ,,Jovan Jovanović Zmaj”.
Sa izgradnjom najnovijeg modernog zdanja osnovne škole započeto je oktobra 2019. a završetak radova planiran je do jeseni tekuće 2021.
Nastava se tokom ovog perioda odvijala u školi u  Surduku za učenike od V – VIII razreda, a za učenike od I – IV u Lovačkom domu u Belegišu. Za sve učenike bio je organizovan prevoz autobusom.
Glavni uzrok obnavljanja zgrade iz temelja jeste neadekvatnost zidanja, odnosno nearmiran temelj zbog čega su se godinama ulegali i urušavali zidovi, otpadao malter i prodirala vlaga iz podzemnih voda.
Nova škola je izgrađena po svim modernim standardima gradnje  u saradnji opštine Stara Pazova (30% učešća) i Vlade Republike Srbije (70% učešća).
Novom objektu proširen je kapacitet, modernizovani su kabineti, dok je fiskulturna sala, kao poseban objekat, kompletno renovirana (stolarija, grejanje itd).
U toku su radovi u dvorištu i prostoru oko škole i opremanje kabineta školskim nameštajem. Otvaranje škole u novom ruhu očekuje se početkom septembra, na radost svih đaka i nastavnog kadra.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Selo naše heroine Vere Miščević

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: