Da snovi mogu postati stvarnost a ljubav iz detinjstva hobi pokazao je tridesetosmogodišnji Milorad Bata Platiša, kuvar i kovač iz Inđije.

Bata u svojoj maloj kućnoj radionici izrađuje unikatne britve, po specijalnim porudžbinama. Kuvarsku kecelju i nož zamenio je čekićem, a umesto pica testa, iz njegove „kuhinje“ sada izlaze prava mala remek dela i sečiva.

-Držao sam piceriju nekih petanaestak godina, bio pica majstor, vodio posao i obučavao mlade. S obzirom da je moj pokojni otac bio kuvar u hotelu Jugoslavija, nasledio sam od njega ljubav prema kulinarstvu.

Međutim tokom godina malo sam se umorio od tog posla i uopšte ugostiteljstva , rešio da zatvorim piceriju i posvetim se svom hobiju iz detinjstva, a to su sečiva i noževi kaže on. Ta ljubav datira iz najmlađih dana ali sam se izradi britvi posvetio intenzivno poslednje dve godine počinje priču Bata.

OAZA LJUBAVI I MIRA: Konjički klub “Mirela” Belegiš

Foto: Bata Platiša

Kovački zanat je naučio od jednog prijatelja iz Malog Zvornika koji mu je pokazao detalje. Ipak, za izradu britvi to nije bilo presudno i neophodno, jer sam sve informacije o ovom poslu dobio iz čiste znatiželje.

Inače, za proizvodnju ne koristim čelik koji se dobija od sekundarnih sirovina, već namenski poručujem gotov čelik za oštrice koje su lakše za kaljenje kaže ovaj mladi majstor i tvrdi da to omogućava trajnost i kvalitet britve.

Kako nam je dalje ispričao, sve britve su unikatne i ručno rađene. Najveći broj njih je završio kod mušterija u inostranstvu i to Austriji, Nemačkoj, Italiji, Makedoniji, Grčkoj i Norveškoj.

-Da bi napravio jednu britvu potrebno je u proseku tri do četiri dana, sve zavisi od mehanizma koji može biti složeniji sa kočnicama ili klasičan sa oprugama objašnjava on i kaže da postoje različiti modeli. Drška se pravi od afričkog egzotičnog drveta, koje naručuje po potrebi, a u skladu sa tim se i kreću cene.

ZOO PARK “KOKI”: VRT DOBRIH VIBRACIJA U INĐIJI

U proseku britva može da košta od 30 evra pa na dalje, ali je jako teško naplatiti nešto što je kompletno ručni rad. Neke britve radim i po nedelju dana, kvalitetnije su i zahtevnije od drugih, a sve zavisi od porudžbine. Bez obzira na to, radim ih isključivo iz ljubavi i hobija i vidim da ljudi to prepoznaju i cene.

Bati je izrada britvi još uvek hobi i ne namerava da pravi serijsku proizvodnju jer svaki model ima svoju dušu. Pored ovog posla, kako navodi voli da kuje, oštri noževe i pravi sekire.

-Ne lagerujem britve, svaku koju napravim odmah se proda. Ne razmišljam o hiperprodukciji jer mi to nije cilj. Ljudima se dopada to što radim a mnogi žele da imaju jedinstven model napravljen isključivo za njih. Običnu britvu mogu da kupe bilo gde pa i na pijaci, ali pitanje je šta ko želi kaže on.

Bata Platiša ne vodi evidenciju koliko je britvi do sada napravio, kaže ne zna im se broj. Najviše voli da sam osmisli model ali rado prihvata tuđe sugestije i želje. Konkurenciju nema, jer je kako tvrdi jedini u zemlji koji pravi ručno rađene britve.

DOBRODOŠLI U JARKOVCE: selo čuveno po zamku

-Poznajem sve kovače u okruženju, mi smo kolege i drugari, pomažemo se i razmenjujemo iskustva, ali koliko znam niko ne radi na ovaj način britve ističe on i kaže da nema neke velike ambicije. Ovo što radim je moja ljubav, a radionica je omiljeni kutak gde se potpuno isključim i uživam u radu poručuje ovaj mladi majstor kovačkog zanata.

Zna tajnu dobrog kulena

Pored izrade britvi, još jedna velika Batina ljubav je proizvodnja kulena. Kako ističe od malena je uz oca naučio tajnu dobrog kulena, što mu je kasnije dobro došlo za potrebe picerije.

–Za dobar kulen je bitno da meso bude zrelo, mi ne uzimamo svinje ispod 300 kilograma, zatim dva posto soli, 60 grama ljute paprike i 50 grama šećera a sve to na 10 kilograma mesa od buta i pečenice.

Vreme nije presudno jer je potrebno malo dima i vatre, najvažnije je dobro umesiti da ne bude vazduha. Nema tu puno pameti kaže kroz osmeh ovaj kuvar.

NAPOMENA:

www.pazovaindjijavesti.com (Tekst je autorsko delo i moguće ga je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora teksta i objavu linka ka www.pazovaindjijavesti.com u samom tekstu i na kraju teksta. 

Internet portal “Infocyber “ je vlasnik internet stranice www.pazovaindjijavesti i poseduje autorska prava na sve sadržaje  odnosno tekstove, fotografije i ostalo.  Korišćenje autorskih prava bilo kog dela teksta, bez dozvole vlasnika  smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: