ATRAKCIJA U SREMU: Niče KELTSKI muzej pod vedrim nebom u Inđiji

Ukoliko vas put odvede u inđijske Leje, neposredno uz stari novosadski put kod Zoo vrta, pažnju će vam svakako privući velika drvena kapija, a upravo iza nje ugledaćete autentičnu kućicu od blata i trske prekrivenu slamom.

Ovaj nesvakidašnji prizor na trenutak će vas odvesti u čudnovati svet Skordiska, ratničkog keltskog plemena iz 3. veka p.n.e, koje je naseljavalo nekadašnje područje rimske provincije Panonije, oko reka Dunav, Sava i Drava i bilo najmoćnije na centralnom Balkanu.

Poznato je da su Kelti imali svoju prapostojbinu u ovim krajevima, pogotovo u Krčedinu gde je pronađen njihov novac, ali su nadležni iz Turističke organizacije opštine Inđija odlučili da atraktivnu turističku destinaciju naprave baš u gradu.

Tako će Inđija naredne godine dobiti muzej na otvorenom, jedini ovog tipa u regionu, napravljen po ugledu na sličan koji postoji u Austriji.

Na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za projekte razvoja turizma u 2019. godini Turistička organizacija opštine Inđija je obezbedila sredstva u iznosu od 4 miliona za nastavak realizacije projekta „Rekonstrukcija keltskog naselja u Inđiji“.

Naredna faza radova obuhvatiće završetak izgradnje ograde i staza unutar kompleksa, izgradnju jednog objekta i pojedinih sadržaja na otvorenom, a rok za realizaciju sredstava je kraj aprila naredne godine.

Foto: Autentična Keltska kućica

Projekat podrazumeva rekonstrukciju dela keltskog naselja u vidu turističkog kompleksa lociranog u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, u blizini nove sportske hale.

Unutar drvenom ogradom opasanog naselja planiran je prikaz nekoliko tipova keltskih kuća kao i interesantnih elemenata imanja na otvorenom. Predstavljaće domaćinstva i zanatske radionice kao što su kovačnica novca, grnčarska radionica i tkačka radionica.

Deo kompleksa je izgrađen u prethodnih nekoliko godina, a završetkom ove faze biće omogućeno stavljanje lokaliteta u funkciju i dolazak prvih posetilaca.

Ovo je prvi muzej pod vedrim nebom u regionu Srema, a kako kaže direktorica Turističke organizacije u Inđiji Maja Bošnjak postoji sličan manjeg obima u našoj zemlji u mestu Pločnik. U inostranstvu postoji ovakav muzej u Austriji u Keltendorfu, koji je posvećen Keltima.

Sam grad Inđija najpogodniji za izgradnju takvog kompleksa jer se nalazi u blizini magistralnog puta M22-1 Beograd – Novi Sad i međunarodnog autoputa E-75, blizu su Beograd i Novi Sad kao najveći domaći emitivni centri, a i sam položaj unutar sportsko-rekreativno- turističke zone Inđije i atraktivnost prirodnog okruženja odabrane lokacije daće mu posebnu čar.

Na kraju priče, možemo dodati da će iduće godine, svi putevi voditi u Inđiju..u čuveni muzej pod vedrim nebom koji na će na slikovit i verodostojan način oslikati deo istorije naroda sa ovih prostora..

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Godina istorijskih projekata u Inđiji“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram