Od pamtiveka se znalo da su Sremci zaguljeni..Do po dana sa komšijom divane, sve uz vino i rakiju, a posle se zavade pa neće ni kako hoće. Jedan takav Sremac je upravo deda Mita-statua u prirodnoj veličini koja krasi glavni šor u Novim Karlovcima (poznatije Sasama) i pozdravlja sve  putnike prolaznike zajedno sa svojom baba Vidom i unučićima Rujkom i Mikom.

Sremci-deda Mita i baba Vida

Ova svojevrsna atrakcija delo je čuvenog zavičajnog književnika i vajara Predraga Banjeglava, koji je pre pet godina u svojoj kućnoj radionici izradio ove statue.

Deda Mita je predstavljen sa flašom vina u ruci, a baba Vida sa oklagijom dok je unuci vuku za suknju, baš kao u dobra stara vremena.i predstavljaju simbol prave sremačke porodice iz nekih starih dobrih vremena.

Banjeglav je samouki vajar i dugogodišnji književnik. Iza sebe ima nekoliko zbirki pesama i desetak statua, a kako kaže najponosniji je na statuu hajduka Laze Harambaše – sasanskog Robin Huda koji je s početka 18. veka na ovim prostorima branio sirotinju i pljačkao bogataše i oficire.  Statua Laze Harambaše postavljena je pre par godina ispred Doma kulture u Sasama.

May be an image of monument and outdoors

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: