U prethodnih nekoliko godina za inđijski agrar izdvojeno je iz budžeta opštine oko 200 miliona dinara. Opština Inđija je posredstvom Agencije za ruralni razvoj realizovala mere podrške ruralnom razvoju, a to znači da je veliki broj poljoprivrednih domaćinstva dobio značajna sredstva za obnovu mehanizacije. Reč je o meri investicije u fizičku imovinu za koju je u prethodnih par godina vladalo najveće interesovanje.

 

U razgovoru sa nadležnima iz Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija saznali smo da se mere podrške nastavljaju, te će ove godine iz budžeta opštine biti izdvojeno po 1,5 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća za mlade braćne parove. Prema rečima Ivane Pejović Ševrt, direktorice Agencije za ruralni razvoj ove godine će šest porodica dobiti krov nad glavom.

Otvoren konkurs za subvencije za kupovinu seoske kuće – AGRO VESTI by ...

-Kroz agrarni budžet u prethodnih nekoliko godina opština Inđija je izdvojila oko 200 miliona dinara za inđijske poljoprivrednike, a gledali smo svake godine da unapredimo program tako što smo na terenu i kroz razgovore sa našim poljoprivrednicima videli šta je ono što im je najpotrebnije kaže direktorica i naglašava da je izvršenje agrarnog budžeta uvek bilo 90 posto, a to je bio jasan signal da idu u dobrom pravcu.

-Najvažnije je da su poljoprivrednici bili zadovoljni, to nam je i bio cilj kada smo sprovodili mere, a jedna od najpopularnijih i najtraženijih bila je investicija u fizičku imovinu, odnosno kupovina poljoprivredne priključne mehanizacije. Na terenu smo se uverili da je gotovo svako gazdinstvo kupilo i obnovilo mehanizaciju. Svake godine obilazimo poljoprivrednike kako bi videli šta im je potrebno i kako bismo predvideli budžet i podsticajne mere za narednu godinu ističe ona.

crvene jabuke - Slike od članova - Slika 54749

Govoreći o posledicama nevremena koje je zadesilo celu Srbiju 19. jula tekuće godine direktorica ARRI-ja ističe da je opština Inđija na čelu sa predsednikom opštine Vladimirom Gakom odmah intervenisala i održana je sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj su doneti zaključci da se pomogne poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu.

-Komisija koju je formirala opština je popisala svu štetu, dalji koraci čekaju se od resornog ministarstva koje će dati upute i odrediti na koji način će biti pružena pomoć poljoprivrednicima.

Kada je reč o kupovini kuća na selu za mlade bračne parove, opština Inđija treću godinu za redom sprovodi ovaj konkurs. Do sada je zbrinuto 10 porodica. Radi se o meri nepoljoprivredne aktivnosti i ove godine će šest porodica dobiti kuće na selu. Iznos koji je opredeljen je povećan i ove godine iznose 1,5 miliona dinara, a kuće na selu kupiće porodice iz Krčedina, Beške, Ljukova i drugih sela.

Na kraju razgovora direktorica ARRI Ivana Pejović Ševrt se osvrnula i na temu E AGRARA i istakla da je to definitivno bila tema u fokusu ove godine na državnom nivou.

-Mi smo početkom godine obavili razgovore sa našim poljoprivrednicima, pogotovo sa staračkim domaćinstvima, gde poljoprivrednici nisu bili upućeni u novi sistem. Ni mi na početku nismo bili sigurni kako će sve funkcionisati ali zahvaljujući dobroj podršci Ministarstva poljoprivrede uspeli smo da prevaziđemo sve teškoće i implementiramo novi sistem, koji donosi velike benefite i institucijama i poljoprivrednicima rekla je na kraju razgovora direktorica.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Opština Inđija-priča o uspehu“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: