Ovogodišnja, trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra, od 16 do 20 časa, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce.

Noć istraživača stiže u Inđiju po sedmi put i ovaj put poslednji petak u mesecu, tačnije 30. septembar od 16:00-20:00h, rezervišite za nauku i umetnost.

Kroz temu „Nauka je umetnost!” želimo da istaknemo neraskidivu vezu između nauke i umetnosti, promovišemo kreativnost, kritičko mišljenje i rešavanje problema kao veštine koje su zajedničke za naučnika i umetnika, a koje ujedno predstavljaju imperative razvoja nauke i društva.

 

Na ovaj način želimo da inspirišemo mlade ljude da budu inovativni i da preispituju i traže kreativna rešenja za različite problem i izazove oko nas.

Tim projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), zajedno sa naučnicima iz Beograda i Novog Sada i učenicima osnovnih i srednjih škola iz Inđije, Beške i Krčedina, pripremili su i ove godine zabavne, interaktivne, naučno-umetničke sadržaje koji će vas čekati u Ulici Vojvode Stepe u pešačkoj zoni.

Noć istraživača nudi otvoren i besplatan sadržaj, a održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope.

 

Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti.

Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno. Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2022“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.
Projekat ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu nocistrazivaca.rs.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: